Search
Close this search box.
Apel
Broj pregleda

Apel građanima da ne pale travu i nisko rastinje

Podeli sa prijateljima:

Načelnik Odeljenja za VSJ u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Nedeljko Gagić apelovao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje, s obzirom na to da je, od sredine marta do danas, evidentiran povećan broj požara na otvorenom prostoru.

Požar, foto: M.M.
Požar, foto: M.M. / arhivska fotografija

Gagić je upozorio na to da se požari na otvorenom prostoru veoma brzo šire, zahvataju velike površine i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje naših građana, a često nanose velike materijalne štete.

Uzrok svih ovih požara, u najvećem broju slučajeva, kako je istakao, jeste ljudski faktor, odnosno neodgovorno ponašanje naših građana.

On je podsetio na to da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja i spaljivanje smeća na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Za nepoštovanje propisanih odredbi zakona, kako je rekao, zaprećene su novčane kazne kako za pravna, tako i za fizička lica.

Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa pripadnicima drugih linija rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, intenzivirati obilazak terena u cilju otkrivanja i procesuiranja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonom propisane odredbe, a sve u cilju podizanja nivoa bezbednosti naših građana, naglasio je Gagić.

U periodu od 1. januara do 25. marta 2022. godine, na teritoriji Republike Srbije, evidentirano je 6.582 požara, od čega je 3.551 požar nastao na otvorenom prostoru, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano