Search
Close this search box.
Značajne mere
Broj pregleda

Susret predsednika opštine Svrljig i pomoćnice ministra za brigu o porodici i demografiju

Podeli sa prijateljima:

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Aleksandra Čamagić izjavila je danas, tokom radne posete Svrljigu, da je od velike važnosti to što sve lokalne samouprave prate pronatalitetnu politiku koja je u prvom planu rada Vlade.

Sastanak kod predsednika opštine Svrljig, foto: M.M.
Sastanak kod predsednika opštine Svrljig, foto: M.M.

Na sastanku sa predsednikom Opšine Miroslavom Markovićem konstatovano je da je ova lokalna samouprava po mnogo čemu prva u Srbiji kad je reč pomoći svim kategorijama stanovništva i da ona, uz nove mere Vlade, predstavlja veliku podršku za osnivanje i očuvanje porodice.

Čamagić je objasnila da je takva politika početkom ove godine rezultirala povećanjem roditeljskog dodatka za prvo dete sa 100.000 na 300.000 dinara, kao i uvećanjem izdvajanja za drugo i treće dete od 100.000, uz podršku države pri kupovini prvog stana.

Cilj te politike, kako je ukazala, jeste da imamo više novorođene dece i da se, kroz stvaranje boljih uslova života, ljudi zadrže u mestima u kojima žive.

Marković je naglasio da je primena lokalnih mera podrške porodici u Svrljigu počela pre 12 godina, a novčana pomoć predviđena je i za bebe i za majke. Za svako zasnivanje braka opština daruje mladence sa po 35.000 dinara, dok mladenci na selu dobijaju 70.000 dinara.

Jednokratna novčana pomoć iz lokalnog budžeta za novorođenčad iznosi 60.000 dinara, svako dete godinu dana prima po 15.000 dinara, nezaposlene majke na selu godinu dana po rođenju deteta dobijaju 15.000 dinara, dok nezaposlene porodilje dobijaju 7.500 dinara, precizirao je on.

Predsednik opštine je naveo da su na spisku mera podrške porodici u Svrljigu i izdvajanja od 5.000 dinara za svakog đaka prvaka, koji dobija i školski pribor, svaki srednjoškolac prima mesečno po 5.000, besplatnu užinu imaju sva deca od prvog do osmog razreda, a obezbeđene su i stipendije za završnu godinu fakulteta.

Svrljig je opština sa pretežno poljoprivrednim stanovništvom, te su i budžetska izdvajanja veća za mlade parove koji žive na selu.

Prilikom registracije ili osnivanja gazdinstva, mladi parovi dobijaju 350.000 dinara jednokatne pomoći, dok je za pokretanje sopstvenog biznisa u gradu taj iznos 250.000 dinara.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano