Svrljiške novine

Obaveštenje
Broj pregleda

Tri nova konkursa za subvencije u poljoprivredi

Podeli sa prijateljima:

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas da će u narednih 15 dana biti raspisana tri konkursa za subvencije u poljoprivredi.

Poljoprivreda, foto: Svrljiške novine
Poljoprivreda, foto: Svrljiške novine

Nedimović je, gostujući na Televiziji „Pink“, rekao da se prvi konkurs odnosi na nabavku mehanizacije, pri čemu država daje polovinu novca, drugi je namenjen nabavci traktora preko IPARD programa, gde je povrat sredstava 60 odsto, dok je treći konkurs za stočarstvo.

On je objasnio da će poljoprivrednici moći da izgrade farmu ili kupe mašine za stočarstvo tako da država subvencioniše 50 odsto, 40 odsto su sredstva iz kredita sa subvencionisanom kamatnom stopom od jedan do tri odsto, dok 10 odsto novca ulaže poljoprivrednik.

Potpredsednik Vlade je najavio i novine vezane za nabavku veštačkih đubriva, što je trenutno najveći problem za poljoprivrednike, uz napomenu da cena neće biti kao prošle godine.

Međutim, kako je rekao, daćemo kreditnu podršku sa 0 odsto kamate i da prvo plaćanje bude u oktobru kada prođu sve žetve i poljoprivrednici imaju novca da plate.

Nedimović je najavio i uvođenje sistema e-agrar, tako da će poljoprivrednici moći da elektronskim putem konkurišu za subvencije.

Takođe, kako je dodao, isplate subvencija će ići po ubrzanom sistemu, a poljoprivrednici neće morati da prikupljaju dokumentaciju, jer će postojati velika baza podataka i sve će biti elektronski.

On je, komentarišući meru kojom je Vlada ograničila cenu hleba na šest meseci, a cene ulja, brašna, šećera, svinjskog mesa i mleka na dva meseca, objasnio da je država intervenisala u skladu sa Zakonom o trgovini, jer je cena pšenica na berzama dva puta porasla od prošle žetve.

Cene kukuruza, đubriva, hrane zavise od toga kako se pšenica tretira na berzi, ukazao je on i naveo da je cilj da cenom osnovnih životnih namirnica budu zadovoljni i kupci i proizvođači i prerađivači.

Prema njegovim rečima, na 60 dana se rade korekcije, ako se nastavi trend pada cene pšenica, možemo i ranije da odreagujemo, a u ovom trenutku Vlada je upotrebila alate koji su joj na raspolaganju.

Nedimović je poručio da ne treba da bude bojazni da će biti nestašica hrane, naglasivši da je Srbija zemlja hrane i da proizvede dva puta više pšenice nego što je potrebno, a kukuruza tri puta više.

On je napomenuo da je nedavno potpisan sporazum o izvozu srpskih proizvoda u Indoneziju, a otvaraju se mogućnosti i za plasman u Irak, Saudijsku Arabiju i Iran, dok je u prethodna dva meseca najviše jaganjaca izvezeno u Liban, Izrael i Libiju.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Dobra vest

Preventivni pregledi pacijenata u Domu zdravlja Svrljig

Politika

Predsednik Srpskog pokreta Dveri posetio Svrljig i razgovarao s građanima

Hronika

Stradala osoba u današnjem požaru u ulici Vase Albanca

VAŽNO

VAŽNO SAOPŠTENJE OPŠTINE SVRLJIG POVODOM PRUŽANJA BESPLATNE PRAVNE POMOĆI…

Politika

Boris Tadić u poseti Svrljigu (VIDEO)

Zdravlje na prvom mestu

Briga o zdravlju: Preventivni pregledi u Domu zdravlja Svrljig!

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Povezano

Info

Javni poziv za prijavljivanje kandidata za popisivače poljoprivrednih gazdinastava

Vlada

Konkurs za dodelu sredstava za programe nacionalnih manjina iz oblasti kulture

Obaveštenje

Krenulo prijavljivanje za premiju za mleko za II kvartal

Poljoprivreda

Država obezbedila novih 40 milijardi dinara za oblast poljoprivrede

Obaveštenje

Konkursi za prijem u radni odnos u Vojsci Srbije

Poljoprivreda

Novi zakonodavni okvir za efikasnije upravljanje agrarnom politikom

Svaka čast!

LAZAREVIĆ: Ne mogu da budu iste subvencije u Svrljigu i Zrenjaninu! (VIDEO)

e-Agrar

MILETIĆ: Amandmanima koje sam podneo ćemo poboljšati Zakon o podsticajima u poljoprivredi! (VIDEO)

One Response

  1. Vidi–konkurs.A ja pogrešno mislio da samo naš poslanik odlučuje o podeli sredstava uz pomoć ostalih bliskih saradnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *