Search
Close this search box.
Obaveštenje
Broj pregleda

Tri nova konkursa za subvencije u poljoprivredi

Podeli sa prijateljima:

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas da će u narednih 15 dana biti raspisana tri konkursa za subvencije u poljoprivredi.

Poljoprivreda, foto: Svrljiške novine
Poljoprivreda, foto: Svrljiške novine

Nedimović je, gostujući na Televiziji „Pink“, rekao da se prvi konkurs odnosi na nabavku mehanizacije, pri čemu država daje polovinu novca, drugi je namenjen nabavci traktora preko IPARD programa, gde je povrat sredstava 60 odsto, dok je treći konkurs za stočarstvo.

On je objasnio da će poljoprivrednici moći da izgrade farmu ili kupe mašine za stočarstvo tako da država subvencioniše 50 odsto, 40 odsto su sredstva iz kredita sa subvencionisanom kamatnom stopom od jedan do tri odsto, dok 10 odsto novca ulaže poljoprivrednik.

Potpredsednik Vlade je najavio i novine vezane za nabavku veštačkih đubriva, što je trenutno najveći problem za poljoprivrednike, uz napomenu da cena neće biti kao prošle godine.

Međutim, kako je rekao, daćemo kreditnu podršku sa 0 odsto kamate i da prvo plaćanje bude u oktobru kada prođu sve žetve i poljoprivrednici imaju novca da plate.

Nedimović je najavio i uvođenje sistema e-agrar, tako da će poljoprivrednici moći da elektronskim putem konkurišu za subvencije.

Takođe, kako je dodao, isplate subvencija će ići po ubrzanom sistemu, a poljoprivrednici neće morati da prikupljaju dokumentaciju, jer će postojati velika baza podataka i sve će biti elektronski.

On je, komentarišući meru kojom je Vlada ograničila cenu hleba na šest meseci, a cene ulja, brašna, šećera, svinjskog mesa i mleka na dva meseca, objasnio da je država intervenisala u skladu sa Zakonom o trgovini, jer je cena pšenica na berzama dva puta porasla od prošle žetve.

Cene kukuruza, đubriva, hrane zavise od toga kako se pšenica tretira na berzi, ukazao je on i naveo da je cilj da cenom osnovnih životnih namirnica budu zadovoljni i kupci i proizvođači i prerađivači.

Prema njegovim rečima, na 60 dana se rade korekcije, ako se nastavi trend pada cene pšenica, možemo i ranije da odreagujemo, a u ovom trenutku Vlada je upotrebila alate koji su joj na raspolaganju.

Nedimović je poručio da ne treba da bude bojazni da će biti nestašica hrane, naglasivši da je Srbija zemlja hrane i da proizvede dva puta više pšenice nego što je potrebno, a kukuruza tri puta više.

On je napomenuo da je nedavno potpisan sporazum o izvozu srpskih proizvoda u Indoneziju, a otvaraju se mogućnosti i za plasman u Irak, Saudijsku Arabiju i Iran, dok je u prethodna dva meseca najviše jaganjaca izvezeno u Liban, Izrael i Libiju.

Jedan komentar

  1. Vidi–konkurs.A ja pogrešno mislio da samo naš poslanik odlučuje o podeli sredstava uz pomoć ostalih bliskih saradnika.

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano