Sveti Ilija proslavljen u Niševcu

Broj pregleda

Danas je obeležen veliki hrišćanski praznik Sveti Ilija. Svrljižani i meštani Niševca ovaj dan proslavili su na dostojanstven način, po svim crkvenim običajima u obnovljenom hramu Svetog Ilije u Niševcu.

Hram Sv. Ilija, selo Niševac, foto: Svrljiške novine
Hram Sv. Ilija, selo Niševac, foto: Svrljiške novine

Svetu Liturgiju služio je otac Mladen Marinković, jedan od najzaslužnijih ljudi što je ovo mesto zaživelo, a crkva poprimila novi izgled.

Govoreći o veri i samom danu koji je posvećen Svetom Iliji, otac Mladen dotakao se i rekonstrukcije crkve, uređenju i planovima za budućnost. Podsećamo vas da je crkva konačno rekonstruisana, popravljen je zvonik, a iz temelja je izgrađen letnjikovac koji je upotpunio prostor oko crkve. Takođe, postavljeni su mobilijari za decu i klupe i stolovi oko hrama.

U ime Opštine Svrljig slavi je prisustvovao predsednik Miroslav Marković.

Litija oko crkve, foto: M.M.
Litija oko crkve, foto: M.M.

Marković je istakao da je dosta urađeno u Niševcu, zahvaljujući meštanima, ocu Mladenu i humanim ljudima koji su nesebično ulagali u obnovi ove svetinje.

Predsednik opštine je rekao da će Lokalna samouprava ulagati u razvoj Niševca i hrama posvećenog Svetom Iliji, jer je, po njegovim rečima, ova svetinja vratila veru u ovaj kraj i privukla mnoge turiste iz regiona.

Nakon svečanog dela, nošenje litije i sečenja slavskog kolača, zasvirali su trubači pa su svi okupljeni mogli da se uhvate u kolo i zaigraju.

Na kraju vredno je reći da se za sledeću godinu prijavilo dvoje kolačara koji će mesiti kolač.

Kolačari, foto: M.M.
Kolačari, foto: M.M.

Po rečima oca Mladena Marinkovića ,,bolje je imati dva kolačara nego nijednog“. 

Svetog Iliju čestitao je i narodni poslanik Milija Miletić:

Pročitajte i

Fekalije, foto: FB

Iz septičke jame direktno pored puta…

Pored puta za selo Plužinu čitaoci portala ,,Svrljiške novine“ zatekli su meštane Niševca kako iz cisterne izbacuju fekalije odmah pored puta.  Meštani Plužine kažu da

Crkva Sv. Ilije u Niševcu, foto: Svrljiške novine

Sve lepote crkve Svetog Ilije u Niševcu

Crkva Sv. Ilije u Niševcu, zahvaljujući mnogim dobrotvorima, ali i inicijatoru – svešteniku Mladenu Marinkoviću koji je pokrenuo mnoge radove, kako na samom objektu crkve,

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.