Search
Close this search box.
Poručila premijerka
Broj pregleda

Ambiciozni planovi Vlade za jug Srbije

Podeli sa prijateljima:

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je naglasila da Vlada ima ambiciozne planove za jug Srbije, jer se završavaju koridori na kojima se decenijama radi, kao što je koridor 10.

Ana Brnabić, RTS
Ana Brnabić, RTS

Premijerka je navela da će se železnički koridor 10 raditi zajedno sa partnerima iz Evropske unije, ističući da će to biti najveći infrastrukturni projekat ne samo u Srbiji, već i u ovom delu Evrope.

Brnabić je objasnila da ćemo preko Investicionog fonda za Zapadni Balkan samo za deonicu od Beograda do Niša dobiti od 600 do 700 miliona evra bespovratnih sredstava, i dodala da se sada radi na proceni vrednosti železničkog koridora 10 od Niša, odnosno od Brestovca do Preševa i granice sa Severnom Makedonijom.

Paralelno sa ovim ulaže se i u putnu infrastrukturu na regionalnim i lokalnim putevima, gde se iz republičkog budžeta pomaže lokalnim samoupravama da sređuju puteve na svojim teritorijama, predočila je ona.

Prema njenim rečima, to ćemo nastaviti i dalje da radimo jer su putevi najvažnija stvar da ljudi ostaju da žive tamo gde su rođeni, da investitori dolaze, ali i da lokalna privreda lakše dođe do tržišta i kupaca.

0E0A1684 e1543882852954
Ana Brnabić i Milija Miletić, foto: Opština Svrljig

Ona je najavila plan da se do 2025. godine završi uvođenje širokopojasnog interneta u celoj Srbiji, i objasnila da je to ogromno ulaganje koje se radi zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, i koje je neophodno kako bi se mladi zadržali u krajevima gde su rođeni, kao i da bi se investitori zainteresovali za ulaganja.

Pored toga, kako je dodala, preko Ministarstva privrede ulažemo u kompletno infrastrukturno opremanje industrijskih zona, gde lokalne samouprave treba da se prijave i one rade sufinansiranje.

Takođe, svake godine objavljujemo pozive za finansiranje mikro, malih i srednjih preduzeća, kako za direktno finansiranje, tako i za kupovinu opreme, podvukla je predsednica Vlade.

Brnabić je istakla da se paralelno sa tim Vlada bori za svakog stranog investitora, i ukazala na to da se nikada ranije nisu odvajala veća sredstva za naše preduzetnike, lokalna mala i srednja preduzeća i industrijske zone, kao i da će se ta ulaganja nastaviti.

Ona je, govoreći o lokalnim ulaganjima, objasnila da se preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima planira i investiranje 108 miliona dinara u Predškolsku ustanovu Dečja radost“ u Bosilegradu.

Vlada Srbije, kako je naglasila, vodi računa o pomoći područjima gde žive nacionalne manjine, kao što je i Bosilegrad, gde se približno 99 odsto stanovnika izjašnjavaju kao Bugari.

Premijerka je, kada je reč o problemu nataliteta, navela je da je on prisutan ne samo u Srbiji, već i u celoj Evropi i da je juče sa predsednikom Srbije razgovarala o tome kako dodatno može da se stimuliše natalitet.

Nikada se nije više izdvajalo za prvo, drugo, treće dete i za porodilje nego što se izdvaja sada preko Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, naglasila je ona i dodala da se razmatra kako da se ta pomoć i poveća.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano