Search
Close this search box.
COVID-19
Broj pregleda

Četvrti talas virusa neizbežan na jesen

Podeli sa prijateljima:

Iako se život u velikoj meri vratio u normalu, koronavirus nije prošao i epidemiolozi razmišljaju kako da se situacija dodatno stabilizuje i kako reagovati, ako dođe do četvrtog talasa. Naročito se priča o obliku koji bi mogao da nastupi i da li postoji mogućnost da u većem broju obole mlađi od 40 godina, kako navode neki doktori i mediji.

Ilustracija, korona, foto: Fernando Zhiminaicela, pixabay.com
Ilustracija, korona, foto: Fernando Zhiminaicela, pixabay.com

O svemu što nas očekuje, razgovarali smo sa doktorkom Mirjanom Štrbac, specijalistom epidemiologije koja je bila gost Jutarnjeg programa.

“Do sada smo imali najviše registrovanih obolelih starijih od 40 godina, možda su mlađi imali asimptomatske oblike virusa ali nisu u registru tako da će se tek kasnije znati, merenjem kolektivnog imuniteta, u kojim grupama imamo najviše osetljivih”,  kaže dr Štrbac. Ali ako imamo najmanje vakcinisanih u tim grupama pretpostavlja se da će oni i najviše obolelevati u narednom periodu”, dodaje ona.

Kakva će njihova klinička slika biti to unapred ne možemo da znamo.  Najveća zabluda mladih kada je reč o vakcini je da ona izaziva sterilitet.

“Pre će kovid infekcija oštetiti fine krvne sudove u reproduktivnim organima i tako potencijalno može da dovede do steriliteta, kao i virus zaušaka, a vakcina sa tim nema veze. Mladi koji su to shvatili su se i vakcinisali”, napominje dr Štrbac.

Ona preporučuje svima da se vakcinišu što pre kako bismo sprečili dalju cirkulaciju virusa. Takođe, preporuka je da se vakcinišu i svi koji su preležali koronu.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Veliki fudbalski praznik u Svrljigu: FK “Svrljig” dočekuje lidera, OFK “Brzi Brod” iz Niša

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano