Vera
Broj pregleda

Sutra slavimo Spasovdan

Podeli sa prijateljima:

SPC i vernici sutra će obeležiti Spasovdan – Vaznesenje Hristovo, hrišćanski praznik, koji se slavi u 40. dan nakon Vaskrsa.

Spasovdan, selo Labukovo, foto: M. Miladinović
Spasovdan, selo Labukovo, foto: M. Miladinović

Po hrišćanskom verovanju, vaskresenjem Gospod je pokazao da je jači od smrti i 40. dana od vaskrsenja njegovi su se učenici nalazili za trpezom. Tog dana im se Hristos ponovo javio i rekao:

Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen.

Spasovdan se kao manastirska slava obeležava u Labukovu, u manastiru Vaznesenja Gospodnjeg, a jutarnja liturgija služiće se ispred starog hrama, dok će litija po tradiciji krenuti iz manastira Sv. arhangela Gavrila u Pirkovcu.

Spasovdan je inače i krsna slava grada Beograda, koji time čuva spomen na taj dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a verski praznik za gradsku slavu.

Mnogi običaji o Spasovdanu sačuvani su još od predhrišćanskih vremena. Božanstvo Spas je imalo ulogu zaštite i spasenja, te mu se narod obraća molitvom:

Sveti Spase – spasi duše naše!