Search
Close this search box.
Prolećni radovi
Broj pregleda

POLJOPRIVREDA: Pripreme za najvažniji prolećni posao

Podeli sa prijateljima:

Poljoprivrednici koji su se odučili za setvu jarih okopavina i krmnog bilja, u martu mesecu, ako nisu uzorali površine u jesen i tokom zime, mogu to da urade i sada.

Komasaciono područje, foto: Svrljiške novine
Komasaciono područje, foto: Svrljiške novine

U predsetvenoj pripremom treba uneti i deo mineralnih hraniva kako bi se ona ravnomerno rasporedila u svim slojevima zemljišta.

Unošenje hraniva radi se po potrebama useva na osnovu agrohemijske analize zemljišta. Osnovna hraniva se unose u jesenjem periodu kako bi se do vegetacije prevela u oblike koje biljka može da usvoji.

Ratari u zemljište unesu dve trećine potrebnog azota i sav fosfor i kalijum, a na proleće u predsetvenoj pripremi se unosi ostatak azota. Može se raditi samo u slučaju da se seje silažni kukuruz u ranijim rokovima setve i ako nakon njega planirate zasnivati lucerište. U svim ostalim slučajevima treba izostaviti upotrebe osnovnih hraniva u proleće

Predsetvena priprema zemljišta veoma je važna za gajenu biljku, jer njome postižemo tvrdu posteljicu i mek pokrivač za seme, a lako pristupačna hraniva moramo semenu obezbediti u svim slojevima zemljišta.

Od vremenskih prilika zavisi kada će setva početi. Pre svega zemljište u sloju od desetak centimetara mora imati temperaturu od sedam do dvanaest stepeni. Za lucerku je dovoljno sedam, ali za okopavine temperatura mora biti i veća od dvanaest stepeni , rekao nam je Miloš Nikoletić iz PSSS Beograd.

Kako nam je istakao, ukoliko se seje sejalicama, setvena norma za lucerku ne treba da prelazi 14 do 17 kilograma po hektaru deklarisanog semena, a kod kukuruza se mora ispoštovati setvena norma data za kupljeni hibrid od strane proizvođača.

Seme posejano u hladnu zemlju dugo bubri i klija, a niče otežano. Takvo seme brzo oboli, a ako posle setve bude i više padavina, seme sigurno propada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Dobro došli

Kupališni kompleks “Bazeni Pastirište” otvoren za posetioce

CTKS Svrljig

KULTURA: 20. LIKOVNA KOLONIJA ,,ARS TIMACUM”

ZABAVA DO ZORE!

BOBAN ZDRAVKOVIĆ, DRAGANA MIRKOVIĆ I ZORANA MIĆANOVIĆ NA 18. BELMUŽIJADI

Vidimo se

Najava: 18. Belmužijada u Svrljigu prve nedelje avgusta

Javni poziv

Poziv za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja do 8. jula

Na Vidovdan

Međunarodni festival folklora “Igra kolo kraj Timoka” u Svrljigu 28. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano