Nova saobraćajnica

Četiri godine od rekonstrukcije puta Svrljig – Stara planina

Broj pregleda

Skoro četiri godine prošlo je od veoma značajne rekonstrukcije puta od Svrljiga prema Staroj planini, u dužini od oko 14 km.

Skretanje kod sela Gulijan, foto: Google vs
Skretanje kod sela Gulijan, foto: Google vs

Turistički centar Babin zub, odnosno Stara planina, od opštine Svrljig nalazi se na 60 km i kompletno je rekonstruisan, postavljena je signalizacija, uređeni kanali pored puta i stajališta od Periša ka Kalni. Ukoliko vas put nanese da na Staru planinu putujete preko Knjaževca, ili možda Pirota, u zavisnosti odakle dolazite, put je duži za oko 30-tak kilometara, ali je takođe u odličnom stanju.

Skretanje kod sela Gulijan, foto: Svrljiške novine
Skretanje kod sela Gulijan, foto: Svrljiške novine

Svi turisti iz Beograda, Novog Sada, Niša, i drugih okolnih gradova uglavnom ka Staroj planini putuju preko Svrljiga, zbog izuzetno dobrog puta koji putnicima pruža pravo uživanje.

Takođe, veliki broj ugostiteljskih objekata, od kafana, restorana sa prenoćištem, kafića i sl. mami turiste da ostanu bar pola dana u Svrljigu, što je dobro u ekonomskom pogledu za ljude koji su u tom poslu.

Vredno je istaći da je rekonstrukcija puta ka Staroj planini bila povezana sa lokalnom rekonstrukcijom ulice Vasilija Anđelkovića Albanca, pa je tako sada od centra Svrljiga do Babinog zuba put u odličnom stanju.

Rekonstrukcija ulice Vase Albanca, foto: Svrljiške novine
Rekonstrukcija ulice Vase Albanca, foto: Svrljiške novine

Babin zub je jedan od vrhova planinskog masiva, Stara planina.

Nalazi se na 1785 m/nv, odakle počinje uspon na Midžor. Zapadna strana je karakteristična po vertikalnim odsecima stena.

Jedan od njih je nalik starom zubu, odakle potiče i naziv samog masiva. Visina vrha je 200m i dostupna je samo alpinistima. Vrh je okružen selima: Ravno Bučije, Aldina Reka, Janja, Mezdreja, Crni Vrh, Ćuštica, Stanjinac, Šugrin, Mirkovci, Zaskovci, Topli Do.

Ukoliko se odlučite za letnji ili zimski odmor, toplo vam preporučujemo da posetite Staru planinu i da se uverite u lepote kojima obiluje….

Napomena: Rekonstrukcija puta završena je septembra 2017-te

Pročitajte i

Od 9 do 14h pojedina sela bez struje

Kako namje saopšteno iz Elektrodistribucije Svrljig, zbog radova na seči rastinja u zoni dalekovoda bez struje će ostati pojedina sela.  Naime, radovi se izvode u

APEL ZA ŠTEDNJU VODE ZA PIĆE

Zbog svakodnevnog smanjenja izdašnosti izvorišta i pojave nestašice vode za piće u višim delovima Svrljiga, molimo građane da vodu iz vodovoda koriste namenski odnosno samo

1 Komentar

  • E svaka vam cast za ovako lep info sklonite vise politicare sa naslovnica

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *