Badnji dan u Svrljigu
Broj pregleda

Ispred crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Svrljigu obeležen Badnji dan

Uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića, u porti hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene obeležen je Badnji dan. 

Badnji dan Svrljig, foto: Svrljiške novine
Badnji dan Svrljig, foto: Svrljiške novine

Obeležavanje Badnjeg dana krenulo je na tradicionalan način, rano jutros, kada su predstavnici opštine Svrljig, kolačar i građani zašli u šumu i posekli badnje drvo.

Kasnije, oko 15h, u porti crkve u Svrljigu, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera Kriznog štaba, obeležen je Badnji dan paljenjem badnjaka, služenjem Svete liturgije i lomljenjem slavske česnice.

Česnica, foto: Svrljiške novine
Česnica, foto: Svrljiške novine

Ovogodišnji kolačar bio je Boban Mijajlović koji je rano jutros sa svojom porodicom u portu svrljiške crkve uneo badnje drvo, a kolač za 2022. godinu od njega je preuzeo predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković.

Marković i Mijajlović, kolačari
Marković i Mijajlović, kolačari

U česnici prečnika 1,5 m nalazilo se šest poklona, dva srebrnjaka, zlatnik, alka i dva priveska, a pronašlu su ih Ljiljana Ljubomirović, Katarina Jovanović, Đorđe Jovanović i Jovan Stojković.

Paljenje badnjaka, foto: Svrljiške novine
Paljenje badnjaka, foto: Svrljiške novine

Predsednik opštine Miroslav Marković okupljenima je čestitao praznik i izrazio nadu da će u narednim mesecima epidemiološka situacija bitni znatno povoljnija, a da će gađani iz ovoga izaći kao pobednici.

badnji

Inače, ove godine, zbog mera i loše epidemiološke situacije nije se nosila litija kroz grad, a kulturno-umetničkog i zabavnog programa gotovo da nije ni bilo.

Večernje bogosluženje u služili su sveštenici Mladen Marinković i Nikola Miljković.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *