Drugi svetski rat
Broj pregleda

13. OKTOBAR – DAN OSLOBOĐENJA SVRLJIGA

Predstavnici opštine Svrljig i Udruženja učesnika ratova sa teritorije Svrljiga položili su vence na spomen obeležju palim borcima u gradskom parku.

Polaganje venaca u gradskom parku
Polaganje venaca u gradskom parku

Naime, na današnji dan pre 72 godine partizani su uz pomoć saveznika oslobodili Svrljig u Drugom svetskom ratu. Već sutradan oslobođen je Niš, a potom i prestonica – Beograd.

U ime Opštine Svrljig vence su položili predsednik Miroslav Marković i njegov zamenik Vlada Pejčić.

Obeležavanje 13. oktobra
Obeležavanje 13. oktobra

Zoran Nikodijvić, predsednik SUBNOR-a na teritoriji svrljiške opštine, ističe da je 13. oktobar nekada bio obeležavan i kao Dan opštine Svrljig, te da su po tom datumu bile nazvane mnoge ustanve i ulice u našoj opštini.

Bitno je da ne zaboravimo naše hrabre sugrađane koji su živote dali kako bi Svrljig oslobodili od okupatora. Iz poštovanja prema tim hrabrim ljudima, osećamo odgovornost da ne dozvolimo da se tako velika stradanja i ratovi ponove, rekao je Miroslav Marković.

Spomen obeležje u gradskom parku
Spomen obeležje u gradskom parku

Predsednik opštine je obećao da će sledeće godine konačno biti rekonstruisan spomen obeležje palim borcima narodno-oslobodilačkih ratova u gradskom parku, a razmatra se i dodatno osvetljenje ovog, ali i ostalih spomen obeležja.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *