Drugi svetski rat

13. OKTOBAR – DAN OSLOBOĐENJA SVRLJIGA

Broj pregleda

Predstavnici opštine Svrljig i Udruženja učesnika ratova sa teritorije Svrljiga položili su vence na spomen obeležju palim borcima u gradskom parku.

Polaganje venaca u gradskom parku
Polaganje venaca u gradskom parku

Naime, na današnji dan pre 72 godine partizani su uz pomoć saveznika oslobodili Svrljig u Drugom svetskom ratu. Već sutradan oslobođen je Niš, a potom i prestonica – Beograd.

U ime Opštine Svrljig vence su položili predsednik Miroslav Marković i njegov zamenik Vlada Pejčić.

Obeležavanje 13. oktobra
Obeležavanje 13. oktobra

Zoran Nikodijvić, predsednik SUBNOR-a na teritoriji svrljiške opštine, ističe da je 13. oktobar nekada bio obeležavan i kao Dan opštine Svrljig, te da su po tom datumu bile nazvane mnoge ustanve i ulice u našoj opštini.

Bitno je da ne zaboravimo naše hrabre sugrađane koji su živote dali kako bi Svrljig oslobodili od okupatora. Iz poštovanja prema tim hrabrim ljudima, osećamo odgovornost da ne dozvolimo da se tako velika stradanja i ratovi ponove, rekao je Miroslav Marković.

Spomen obeležje u gradskom parku
Spomen obeležje u gradskom parku

Predsednik opštine je obećao da će sledeće godine konačno biti rekonstruisan spomen obeležje palim borcima narodno-oslobodilačkih ratova u gradskom parku, a razmatra se i dodatno osvetljenje ovog, ali i ostalih spomen obeležja.

Pročitajte i

Gradski park, spomenik, foto: Svrljiške novine

Rekonstrukcija spomenika u gradskom parku

Zajedno sa izgradnjom novih staza za šetanje i rekonstrukcijom mobilijara, radi se i na uređenju centralnog spomenika u gradskom parku. Godinama unazad spomenik palim borcima

Predsednik na terenu, foto: M.M.

Novi sadržaj za decu u gradskom parku

Narednih dana prostor u gradskom parku biće dodatno obogaćen novim ljuljaškama za decu jaslenog uzrasta., Tim povodom danas je gradski park obišao predsednik opštine Miroslav

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *