Search
Close this search box.
CTKS
Broj pregleda

Milena Ristić nova direktorka Centra za turizam, kulturu i sport

Podeli sa prijateljima:

Nakon što je Miroslav Marković podneo ostavku na mesto direktora CTKS Svrljig, jer mu je potvrđen odbornički mandat, a potom je i izabran za predsednika Opštine Svrljig, skupštinska većina za novog direktora Centra za turizam, kulturu i sport izabrala je Milenu Ristić, radnicu ove ustanove. 

Milena Ristić, nova direktorka CTKS Svrljig
Milena Ristić, nova direktorka CTKS Svrljig

Milena Ristić, po zanimanju master turizmolog, već tri godine radi u Centru u sektoru rukovodioca turizma i Muzejske zbirke, te je po mišljenju UO i Skupštine bila najbolje rešenje za nastavak kontinuiranog rada ove ustanove.

Podsećamo vas da su prethodni direktori bili najpre Marko Mladenović, a potom i Miroslav Marković, obojica iz redova Ujedinjene seljačke stranke.

Centar za turizam, kulturu i sport je jedina ustanova kulture u opštini. Osnivač ustanove je Skupština opštine Svrljig.

Građanska knjižnica i čitaonica osnovana je 17. juna 1935. godine, a organizovana je u skladu sa pravilima koje je propisalo Ministarstvo prosvete 1923. godine. Knjižnica je počela sa skromnih 20 članova. Prvi predsednik čitaonice i knjižnice bio je Žika Dikić a sekretar i blagajnik Živojin S. Ilić, ćurčija.

Početkom tridesetih godina pokrenuta je i inicijativa da se u Svrljigu podigne “kulturni dom”. Inicijativu su podržali, kažu istorijski podaci, svrljiški trgovci i zanatlije, no zbog nedostatka finasijskih sredstava , ideja nije ostvarena.

Čitaonice su uoči Drugog svetskog rata postojale i u pojedinim selima svrljiške opštine.

I četrdesetak godina kasnije, polovinom sedamdesetih godina prošloga veka takođe je u Svrljigu pokrenuta inicijativa za izgradnju Doma kulture. Čak je uređen i idejni projekat i maketa budućeg zdanja kulture, ali se na tome stalo.

Od početka 2013. godine Kulturni centar Svrljig menja naziv u Centar za turizam, kulturu i sport, a istovremeno mu se delatnost proširuje i na turizam i sport.

U sastavu Centra za turizam, kulturu i sport radi gradska biblioteka sa oko 30 hiljada naslova beletristike, školske i stručne literature .

Centar za turizam, kulturu i sport se bavi i izdavačkom delatnošću. Ustanova je osnivač književnog časopisa „Bdenje“, koji izlazi od 2002. godine.

U okviru Centra za turizam, kulturu i sport radi i zavičajna muzejska zbirka, koja se bavi sakupljanjem, obradom, zaštitom i publikovanjem muzealija: arheologije, etnologije i istorijskih dokumenata svrljiškog kraja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Dobro došli

Kupališni kompleks “Bazeni Pastirište” otvoren za posetioce

CTKS Svrljig

KULTURA: 20. LIKOVNA KOLONIJA ,,ARS TIMACUM”

ZABAVA DO ZORE!

BOBAN ZDRAVKOVIĆ, DRAGANA MIRKOVIĆ I ZORANA MIĆANOVIĆ NA 18. BELMUŽIJADI

Vidimo se

Najava: 18. Belmužijada u Svrljigu prve nedelje avgusta

Javni poziv

Poziv za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja do 8. jula

Na Vidovdan

Međunarodni festival folklora “Igra kolo kraj Timoka” u Svrljigu 28. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano