Svrljiške novine

100 godina od rođenja
Broj pregleda

Izložba fotografija Radeta Milisavljevića na sajtu CTKS

Podeli sa prijateljima:

U okviru obeležavanja 100 godina od rođenja poznatog svrljiškog fotografa Radeta Milisavljevića na sajtu Centra za turizam, kulturu i sport postavljena je izložba Radetovih fotografija.

foto

Šezdesetih godina prošloga veka Rade Milisav­ljević je počeo sa fotografskim istraživanjem pozo­rišta.

Raščlanjujući kreativno od dokumentarnog, iz­gra­đivao je svoj originalni umetnički izraz.

Značajan deo njegovog stvaralaštva vezan je za pejzaž, ali i za portret. Motive za svoje umetničko ostvarenje uzimao je iz svog rodnog kraja.

Rade Milisavljević, rođen je 1920. godine u selu Varoš kod Svrljiga. Bavio se umet­ničkom fotografijom, publicistikom, poezijom i kul­turno-prosvetnim radom od 1935. godine. Od 1939. godine piše publicistiku, poeziju i prozu. Nakon završene Upravne škole, novinarstvom se bavio u novosadskom studentskom listu Indeks. Pokrenuo je i uređivao Kolektiv, list SDK Beograda. Radio je u redakcijama Jupanorame i Borskog kolektiva kao novi­nar i fotoreporter. Bio je novinar saradnik Poli­tike, Borbe, NIN-a, Pančevca, Književne reči i dr. Za fotografiju se zainteresovao još kao mladić. Tehniku i tehnologiju fotografije proučavao je samostalno, a likovnu kulturu sticao u Likovnoj grupi Doma JNA u Beogradu koju je vodio profesor Đorđe Ilić. Obavio je niz studijskih putovanja radi upoznavanja izvorišta civilizacija. Priredio je 26 samostalnih i preko 480 grupnih izložbi fotografija u zemlji i inos­transtvu, na kojima je dobio 84 nagrade. Nagradu za životno delo dobio je na godišnjoj skupštini Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije 2002.

Umetničke fotografije Radeta Milisavljevića nalaze se širom bivše Jugoslavije, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Francuskom muzeju fotografije u Parizu i u zbirci Planera međunarodne sedmice fotografije u Plovdivu. Bio je član ULUPUDS-a.

Objavio je i knjige Ljudi i pejzaži (1983) i Predeli od Jadrana do Tibeta (1988) i knjigu poezije Prazna Nebesa (2004). Umro je u Beogradu 2011. godine.

(Tekst: CTKS)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Zdravlje na prvom mestu

Briga o zdravlju: Preventivni pregledi u Domu zdravlja Svrljig!

Sport

KK “Svrljig” u akciji: Duel sa “Academy” u Leskovcu

Pomoć Vojske Srbije

SVRLJIG: Stigla vojna vozila visoke prohodnosti za prevoz interventnih ekipa EPS-a

Politika

USS KONVENCIJA: Miletić uputio kritike zbog nedostatka struje u selima

Šestonedeljni

Danas počeo Božićni post

Politika

Predsednica Srpske stranke Zavetnici posetila Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Povezano

Kultura i umetnost

U CTKS Svrljig održana izložba fotografija nastalih na foto-koloniji „Terra incognita 2022.“

Prelepe fotografije

Izložba fotografija sa druge ,,Foto-kolonije Terra Incognita”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *