Projekat

Smeće stiglo do Labukova

Broj pregleda

Labukovo je jedno od živopisnijih sela naše opštine. 

Labukvo, foto: M.P.
Labukvo, foto: M.P.

Na samom putu ka ovom selu, mnogi to ne znaju, postoji izvor vode koja pomaže kod očnih bolesti. Izvor se nalazi pored samog puta, u šancu, a nekada je bio i obeležen.

U ovom selu postoji i manastir Spasovdan koji je izgradio otac Varnava Nikolić, iguman manastira Sv. arhangel Gavrilo u Pirkovcu, na nekoliko kilometara od Labukova.

Takođe, ovde postoji i obeležje Sedam Jugovića za koje samo meštani znaju značenje, kao i razni drugi rimski i varvarski putevi kroz stene.

Jedna od nepovoljnih informacija je to da se i u ovom selu prave mini deponije izvoženjem smeća iz staja, ali iz kuća.

Deponija je napravljena pored puta, a poslednje što je bačeno u njoj je jorgan iz nekog domaćinstva.

Pored brda flaša, kesa, džakova i sl. mogu se pronaći i jastuci, delovi šporeta, ručna kolica i sl.

Ovo je samo još jedna ružna slika naše opštine ophođenjem prema prirodi, koja će nam kad-tad vratiti ovo uznemiravanje i nepoštovanje.

Kroz projekat ,,Sačuvajmo prirodu za generacije koje dolaze“ obićićemo celu opštinu i napraviti priloge o svim divljim deponijama i prirodnim lepotama koje se uništavaju od strane nesavesnih ljudi. Molimo vas, ukoliko imate bilo kakvih saznanja o mini deponijama i sl. da nas obavestite putem mejla [email protected].


Projekat ,,Sačuvajmo prirodu za generacije koje dolaze“ je projekat koji je podržan od strane Opštine Svrljigu u okviru konkursa iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini.

Pročitajte i

Labukovo, Svrljig

Proslavljen Spasovdan u Labukovu

Veliki broj vernika iz cele Srbije sjatio se juče i danas na proslavi manastirske slave Spasovdana u Labukovu, kod Svrljiga.  Parking ispod Manastira bio je

Spasovdan, selo Labukovo, foto: M. Miladinović

Sutra slavimo Spasovdan

SPC i vernici sutra će obeležiti Spasovdan – Vaznesenje Hristovo, hrišćanski praznik, koji se slavi u 40. dan nakon Vaskrsa. Po hrišćanskom verovanju, vaskresenjem Gospod

Gulijanska reka prepuna semeća, foto: Svrljiške novine

Đubre preplavilo Gulijansku reku (FOTO)

Gulijanska reka blokirana je smećem na nekoliko lokacija kroz selo Gulijan.  Velika količina smeća završava svakodnevno u koriti reke, ali pored toga, nesavesni građani đubre

Pčelar Mihajlo Stevanović, privatna arhiva

Pčelarstvo u svrljiškom kraju

Bavljenje pčelarstvom je od velike važnosti. Boravak u prirodi, u zdravoj sredini, oplemenjena cvećem, travom, drvećem. U pčelarstvu se dobijaju proizvodi: med, propolis, mleč koji

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *