Uređeno i oko spomenika

Rekonstruisan spomenik dr Milenku Hadžiću (FOTO)

Ovih dana završeni su radovi na rekonstrukciji spomenika dr Milenku Hadžiću na gradskom groblju u Svrljigu.

Direktor CTKS Svrljig Miroslav Marković je krajem februara 2020. godine rekao da će ovaj, ali i drugi spomenici i ostala obeležja koja svedoče o žrtvama naših sugrađana koji su živote dali u oslobodilačkim ratovima, biti rekonstruisani i popravljeni.

Prethodnih dana izvršena je čišćenje crkvenih i drugih zapisa na teritoriji svrljiške opštine.

Direktor CTKS Svrljig Miroslav Marković danas je obišao spomenik dr Milenku Hadžiću na gradskom groblju koji je u ranijem periodu bio u veoma lošem stanju, a već danas je rekonstruisan i obnovljen.

Dr Milenko Hadžić je rođen 12. decembra 1902. godine u Malom Krčmaru kod Kragujevca, u veoma siromašnoj seoskoj porodici. Kao učenik gimnazije u Kragujevcu morao je, da bi se izdržavao, da radi najteže fizičke poslove i služi kod trgovaca i kragujevačkih gazda. Posle završene gimnazije upisao se na Filozofski fakultet u Zagrebu. Godinu dana kasnije prešao je na Medicinski fakultet.

NJEGOV DOLAZAK U SVRLJIG

Došao je u Svrljig i tu je radio kao privatni lekar. Za vreme izbora 1935. i 1938. godine bio je poslanički kandidat na listi Zemljoradničke stranke u svrljiškom kraju. Na izborima 1935. godine dobio je 2.000 glasovaLjudi su mislili da Milenko stvarno pripada Zemljoradničkoj stranci, ali je zapravo bio član KP Jugoslavije. U njegovoj su ordinaciji niški komunisti održavali sastanke, na kojima se razmatrao plan političke akcije za prodiranje uticaja KPJ u tom kraju. Partijski materijal, koji je primao iz Niša, Milenko je rasturao po Svrljigu i okolini.

Sanacija spomenika palim borcima na teritoriji svrljiške opštine

Posle kapitulacije Jugoslavije 1941, zajedno s aktivistima, organizovao je prikupljanje oružja u Svrljigu i svrljiškom srezu. Samo iz magacina u Svrljigu, početkom maja 1941. godine, izneli su noću 80 pušaka, 14 puškomitraljeza, 8 sanduka municije i nekoliko šaržera za puškomitraljez.

Pogledajte kako danas izgleda spomenik dr Milenku Hadžiću (FOTO)

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 27. novembra 1953. godine, proglašen je za narodnog heroja.

1 Komentar

  • Lepo je što je izvršena rekonstrukcija i sanacija spomenika Narodnom heroju. Samo treba voditi računa da to bude i autentično kako je zapravo i izgledao nspomenik. Nedostaje jedan detalj a to je zvezda petokraka koja je i simbol borbe protiv fašizma. Gde je ona nestala?

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *