Poljobranija

Meštani Plužine obeležili seosku slavu Sv. Jeremiju

Broj pregleda

Meštani Plužine su u petak, 15. maja, obeležili seosku slavu Sv. prorka Jeremiju, u narodu poznat kao Poljobranija. 

Foto: M.M.
Foto: M.M.

Svrljiški sveštenici Mladen Marinković i Nikola Miljković su služili Svetu Liturgiju u novoizgrađenoj crkvici u centru Plužine, a ovogodišnji kolačar bio je narodni poslanik Milija Miletić, koji je rođen u ovom selu. Od njega je kolač za narednu godinu preuzeo Slađan Stojanović iz Plužine.

Posnom trpeza i litijom obeležena je slava u Plužini, a primećen je znatno manji broj vernika. Svi okupljeni poštovali su mere zaštite – distanciranje na minimum 2 metra, nošenje zaštitne maske i rukavica.

Zavetni krst ispred hrama, foto: M.M.
Zavetni krst ispred hrama, foto: M.M.

Nakon izgradnje hrama, usledilo je uređenje oko objekta.

Inače, do starog zavetnog krsta podignut je novi betonski, a grede na kojima stoji zvono i kanap koje su dotrajale zamenjene su novim i postavljen je lanac.

Zvonik, foto: M.M.
Zvonik, foto: M.M.

SVETI PROROK JEREMIJA – POLJOBRANIJA

Rođen na šest stotina godina pre Hrista u selu Anatotu nedaleko od Jerusalima. Počeo prorokovati u petnaestoj svojoj godini u vreme cara Josije.Prorokovao pokajanje caru i velikašima i lažnim prorocima i sveštenicima; i u vreme toga cara Josije jedva spase život svoj od ubistvene ruke ogorčenih velikaša.

Sveti Prorok Jeremija, foto: M. Miladinović
Sveti Prorok Jeremija, foto: M. Miladinović

Caru Joakimu proreče, da će njegov pogreb biti kao pogreb magarca, tj. izbaciće se mrtav van Jerusalima, i telo će mu se dugo povlačiti po zemlji bez pogreba. Zbog toga bi Jeremija bačen u tamnicu.

Ne mogavši pisati u tamnici, Jeremija prizva Varuha, koji stade kod prozorčića tamnice, a on mu diktiraše. Kada caru bi pročitano ovo proročanstvo, gnevan car dohvati hartiju i baci je u oganj.

Promisao Božji spase Jeremiju iz tamnice, a na Joakimu se ispuni reč proročka. Caru Jehoniji proreče, da će biti odveden u Vavilon sa celom porodicom svojom i da će tamo umreti, što se sve uskoro i zbi.

Pod carem Sedekijom metnu Jeremija jaram na svoj vrat i hođaše kroz Jerusalim proričući pad Jerusalima i ropstvo u jarmu Vavilonjana. Pisao je roblju jevrejskom u Vavilon, da se ne nadaju povratku u Jerusalim, jer će ostati u Vavilonu sedamdeset godina, što se i dogodi.

U dolini Totef, pod Jerusalimom, gde su Jevreji prinosili idolima decu na žrtvu, Jeremija uze zdrav lonac u ruke i razbi ga pred narodom proričući skoro sokrušenje carstva Judejskoga. Uskoro Vavilonci zauzmu Jerusalim, cara Sedekiju ubiju, grad opljačkaju i razore, a ogroman broj Jevreja poseku u dolini Totef na mestu gde su deca klana na žrtvu idolima, i gde je prorok razbio ovaj lanac. Jeremija sa levitima uzme kivot iz hrama i odnese na brdo Navat, gde je Mojsej umro, i tu ga skrije u jednu pešteru.

Oganj pak iz hrama skrije u jedan dubok bunar. Primoran bude od nekih Jevreja da ide s njima u Misir gde proživi četiri godine, i tada bude od svojih sanarodnika kamenjem ubijen. Misircima prorekao sokrušenje njihovih idola i dolazak u Misir Deve sa Mladencem. Postoji predanje, da je sam car Aleksandar Veliki posetio grob proroka Jeremije. Po naredbi cara Aleksandra telo Jeremijino preneto i sahranjeno u Aleksandriji.

(Tekst o Proroku Jeremiji preuzet sa sajta SPC)

Pročitajte i

Fekalije, foto: FB

Iz septičke jame direktno pored puta…

Pored puta za selo Plužinu čitaoci portala ,,Svrljiške novine“ zatekli su meštane Niševca kako iz cisterne izbacuju fekalije odmah pored puta.  Meštani Plužine kažu da

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *