Svrljiške novine

Svet Atanasije Veliki
Broj pregleda

Poljobranija: Obeležena seoska slava u Plužini

U Plužini je danas litijom i Svetom liturgijom, te presecanjem slavskog kolača obeležena seoska slava Sveti Atanasije Veliki, u narodu poznat praznik i kao Poljobranija.

Plužina, seoska slav, foto: M.M.
Plužina, seoska slav, foto: M.M.

Kišovito i prohladno vreme nije sprečilo okupljene vernike da krenu selom u litiju, zastanu kod polja žita i drugih useva zajedno pročitaju molitvu i da se vrate do crkve u centru sela, gde se nalazi i zavetni krst. Kolačar ove godine bio je Siniša Arsić sa porodicom koji su kolač za narednu godinu predali Sretenu Stankoviću iz Plužine.

Okupljenim meštanima obratio se i narodni poslanik i predsednik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić. Pozdravio je prisutne, čestitao im slavu i poželeo mnogo sreće i dobar prinos u 2023. godini.

Litija selom, foto: M.M.
Litija selom, foto: M.M.

Inače, danas se, praznuje  Poljobranija. Ovaj se dan strogo praznuje. Toga dana se ne radi, da bi se sačuvalo polje od grada i drugih elementarnih nepogoda. Ovaj dan obeležava se u ratarskim krajevima. Strogo se vodi računa da niko ne radi u polju, kola se ne pokreću, stoka ne preže da se ne bi izazivao vrag koji šalje nevreme, grad, krtice i ptice štetočine…

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *