Badnjak

Tradicionalno i na domaćinski način obeležen Badnji dan u Svrljigu

Broj pregleda

Paljenjem badnjeg drveta, lomljenjem česnice i podelom božićnih paketića danas je svečano obeležen Badnji dan u Svrljigu.

Badnji dan u Svrljigu, foto: M. Miladinović
Badnji dan u Svrljigu, foto: M. Miladinović

Litija uz muzičku pratnju, molitvu lokalnih sveštenika, badnjakom i mladima krenula je od zgrade opštine Svrljig u 14,30 časova prema crkvi Sv. cara Konstantina i carice Jelene. Kolona je, po tradiciji, zastala u centru kako bi predstavnici kulturno umetničkih društava i okupljeni građani odigrali Svrljišku rumenku, a onda nastavili put Crkve.

U porti svrljiške crkve narod je željno isčekivao da stignje badnjak, te da najmlađi prelome česnicu i da krene opštenarodno veselje.

badnjiq

Na bini su najpre nastupili dečaci i devojčice crkvenog hora, uz pratnju Vladice Živanovića i sveštenika Mladena Marinkovića koji je svirao na gitari.

Badnji dan u Svrljigu, foto: M. Miladinović
Badnji dan u Svrljigu, foto: M. Miladinović

Nakon kulturno-umetničkog programa, narodu su se obratili sveštenici Nikola Miljković i Mladen Marinković i čestitali Badnji dan, Badnje veče i predstojeći Božić, a potom su govorili direktor Centra za turizam, kulturu i sport Miroslav Marković, predsednica Skupštine opštine Svrljig Tatjana Lazarević i narodni poslanik Milija Miletić.

Sveštenici Mladen Marinković i Nikola Miljković, foto: M. Miladinović
Sveštenici Mladen Marinković i Nikola Miljković, foto: M. Miladinović

Sa bine u porti crkve poslata je i poruka podrške narodu u Crnoj Gori, a čitana je i molitva za spas svih pravoslavnih svetinja u ovoj zemlji.

Radosti, česnica, osmeh, foto: M.M.
Radosti, česnica, osmeh, foto: M.M.

Potom je usledilo tradicionalno nalaganje, osvećenje i paljenje badnjaka, a onda je veliki broj Svrljižana uživao u posluženju, trubačima i radostima koje donose Božićni praznici.

Boban Mijajilović i Zoran Lazarević, foto: M. Miladinović
Boban Mijajilović i Zoran Lazarević, foto: M. Miladinović

Kolač za narednu godinu od Zorana Lazarevića preuzeo je Boban Mijajilović.

Pročitajte i

Badnje veče u Drajincu, foto: Privatna arhiva

Obeleženo Badnje veče u Drajincu

U Drajincu tradicionalno obeleženo je Badnje veče u hramu Svetog Nikole, u centru sela. Ovogodišnji kolačari bili su Marko Nikolić i Marko Marković. Ispred crkve

Badnjak ispred zgrade opštine Svrljig, foto: M.M.

Ovako je u Svrljigu obeležen Badnji dan

Danas u 14 časova od zgrade opštine Svrljig krenula je litija ka crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene.  Ovogodišnji kolačar, predsednik opštine, Miroslav Marković,

Badnje jutro, foto: M.M.

USS: Srećan vam Badnji dan

Predsednik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić čestitao je Badnje jutro i Badnji dan svim svojim sugrađanima. On je rano jutros doneo badnjak ispred prostorija USS

Svrljižani krenuli u badnjak pre zore

Građani Svrljiga, pa i sami predstavnici vlasti, krenuli su po badnjak rano jutros, pre svitanja, kako nalažu običaji i tradicija.  Rano jutros, pre zore, kolačar

Badnje veče u Drajincu

Obeležavanje Badnjeg dana i u Drajincu

Meštani Drajinca obeležiće svečano Badnji dan polaganjem badnjaka, lomljenjem česnice ispred crkve Svetog Nikole u centru sela.  Organizatori proslave pozivaju sve da se pridruže obeležavanju.

1 Komentar

  • Bolje je bilo prosle godine dok je Davidovic to organizovao.

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.