Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine

Rimske građevine – turističke destinacije

Broj pregleda

U ataru svrljiškog sela Niševac arheolozi su tokom proteklih godina naišli na jedinstven objekat u Srbiji, što može biti okosnica u razvoju turizma u svrljiškom kraju. 

TIMACUM MAIUS

Naime, pronađen je objekat koji datira sa početka drugog veka pod nazivom ,,Timacum Maius“. To je bila prva stanica od antičkog Naisussa ka Dunavu.

Na potezu kod Niševca, nedaleko od Svrljiga, arheolozi su godinama radili na pronalaženju, a poslednjih godina otkrili su jedinstven objekat sa očuvanim keramičkim cevima za podno i zidno grejanje.

Objekat datira sa početka 2. veka i bio je u upotrebi sve do gotskih najezda. Objekat je sa zidanim podnim grejanjem, takođe, otkriveno je i ložište i ,,tubuli“, keramičke cevi koje su sprovodile topao vazduh od ložišta iz kanala u pod i zidove.

Timacum Maius danas je zaštišćen, a dalja istraživanja nastavljaju se iz godine u godinu.

Timacum Maius pojavljuje se na staroj rimskoj „Pojtingerovoj mapi”, ucrtan u okolini Niša.

Arheolozi i poznavaoci istorije vodili su raspravu o tačnom podatku gde se on nalazi, i to više od 100 godina.

 rimskaLOŽIŠTA I KUPATILA

Pored podnog grejanja koje je zadivilo sve arheologe i građane, tokom arheoloških ispitivanja pronađena su i mnoga druga ložišta, kupatila, novac koji je pripadao Caru Avgustu (vojnički novac) za šta se može zasigurno reći da su veoma značajna arheološka otrkića, koja mogu promeniti sliku Svrljiga u narednom periodu.

BRZA I AKTIVNA VOJSKA U SVRLJIGU!?

Na ovom mestu, po rečima poznavaoca istorijskih prilika, bila je skoncentrisana brza i aktivna vojska – vojna jdinica koja je brojala više od 1.000 vojnika. To je kohorta Krićana, pozadinska rimska jedinica koja je čuvala zaleđe granica Rimskog carstva.

Kohorta je bila stacionirana u Niševcu i Svrljigu od 90-te do 130-te godine posle Hrista. Kasnije je prešla na Đerdpa i Dunav gde je pomagala u učvršćivanju granica Carstva.

NAJBLIŽI PUT: Preko Svrljiga do Stare planine 2(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine” koji je sufinansiran izjavnih sredstava Opštine Svrljig, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji opštine, turizma, turističkih potencijala i da na najbolji način predstavi sve lepote opštine Svrljig)

Pročitajte i

Hram Sv. Ilija, selo Niševac, foto: Svrljiške novine

Sveti Ilija proslavljen u Niševcu

Danas je obeležen veliki hrišćanski praznik Sveti Ilija. Svrljižani i meštani Niševca ovaj dan proslavili su na dostojanstven način, po svim crkvenim običajima u obnovljenom

Fekalije, foto: FB

Iz septičke jame direktno pored puta…

Pored puta za selo Plužinu čitaoci portala ,,Svrljiške novine“ zatekli su meštane Niševca kako iz cisterne izbacuju fekalije odmah pored puta.  Meštani Plužine kažu da

Crkva Sv. Ilije u Niševcu, foto: Svrljiške novine

Sve lepote crkve Svetog Ilije u Niševcu

Crkva Sv. Ilije u Niševcu, zahvaljujući mnogim dobrotvorima, ali i inicijatoru – svešteniku Mladenu Marinkoviću koji je pokrenuo mnoge radove, kako na samom objektu crkve,