Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine

Ovde izvire ‚‚voda za oči“

Broj pregleda

U Labukovu kod Svrljiga, nedaleko od manastira Svetog Vaznesenja gospodjeg, poznatijeg kao Spasovdan, nalazi se izvor pijaće vode koja je, kako kažu meštani, dobra za oči.

Labukovo, pogled na selo, foto: S.M.
Labukovo, pogled na selo, foto: S.M.

Danas smo razgovarali sa meštanima u Labukovu, jeda od njih, Stanković Kostadin, kaže da su navodi oko izvorske vode koja je dobra i pomaže oko oboljenja očiju, tačni.

U ovom periodu trenutno vode ima veoma slabo, skoro pa da je nema uopšte. Najveći pritisak i izdašnost je u proleće, tada vam preporučujem da obavestite ljude da dođu, one koji imaju problem sa očima, jer ova voda je stvarno delotvorna, nekim čudom pomaže, a pomogla je mnogima, kaže Stanković.

O ovom izovru postoji jedna zanimljiva priča gde je jedna žiteljka koja je bukvalno ostala slepa kada je bila mala, umivanjem vodom sa spasovdanskog izvora povratila svoj vid, otuda i ime ,,voda za oči“.

Kada se govori o Labukovu, smatramo da je obaveza pomenuti i manastir Spasovdan koji je bio porušen do temelja, ali a uz pomoć vernika iz svih krajeva i Opštine Svrljig i blagosov patrijarha Irineja, njenu obnovu je od 2004. godine počeo iguman Varnava.

Manastir u Labukovu, Spasovdan, litija i slava
Manastir u Labukovu, Spasovdan, litija i slava

Manastir je poznat po tome da je pomogao mnogim parovima koji nisu mogli da imaju dece. Vernici su molitvama i iskrenošću prema ovoj svetinji kasnije dobijali svoj porod i ozdravljenje.

Najviše vernika na ovom mestu okupi se baš na manastirsku slavu Spasovdan. Tada, na taj dan, iz Pirkovca do Labukova se nosi litija, ljudi idu pešaka nekoliko kilometara, a kolonu uvek predvodi otac Varnava. Ovom događaju prisustvuje na hiljadu vernika iz cele Srbije i regiona, a na prelomi se i osveti na stotine slavskih kolača.

————————————————————————————————————————————–

NAJBLIŽI PUT: Preko Svrljiga do Stare planine 2Projekat ,,Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine” podržan je od strane Opštine Svrljig

Pročitajte i

Intervencija na vodovodnoj mreži, foto: M.M.

Trenutno Ulica Radetova bez vode

Ulica Radetova trenutno je bez vode zbog intervencije na vodovonoj mreži.  Iz JKSP ,,Svrljig“ su nas obavestili da danas nema drugih isključenja na vodovodu. APEL

APEL ZA ŠTEDNJU VODE ZA PIĆE

Zbog svakodnevnog smanjenja izdašnosti izvorišta i pojave nestašice vode za piće u višim delovima Svrljiga, molimo građane da vodu iz vodovoda koriste namenski odnosno samo

Voda, ilustracija, Redakcija

Trenutno ulica Vase Albanca bez vode

U 9h došlo je do isključenja sa vodovoda ulice Vasilija Anđelkovića Albanca sa svim pripadajućim ulicama od mosta na Pravačkoj reci do AD Pobeda.  Vode