Search
Close this search box.
Posvećen Milutinu Veljkoviću
Broj pregleda

Turisti iz Francuske na 23. kampu u Radmirovcu

Podeli sa prijateljima:

Proteklih dana u Radmirovcu, kod Svrljiga, turistima iz Francuske i iz regiona bilo je veoma zanimljivo na učešću u 23. kampu koji se sada već tradicionalno organizuje.  

Poseta pećini Samar, foto: M.M.
Poseta pećini Samar, foto: M.M.

Kamp organizuje lokalni Karate klub, uz podršku Centra za turizam, kulturu i sport.

Ovogodišnji kamp posvećen je jubileju – 50. godina od poduhvata čuvenog Milutina Veljkovića koji je proveo 464 dana u Samar pećini, u selu Kopajkošara, tačnije od 24. juna 1969. godine do 29. septembra 1970. godine.

fr srb

Alpinista, prirodnjak i karatista Bojan Pavlović iz Svrljiga jedan je od ljudi iz ovog kraja koji je najviše doprineo da pećina Samar ponovo ‚‚oživi”, a on je ujedno i organizator ovog kampa u Svrljigu.

Tim povodom, danas su kamperi obišli Samar i uživali u predivnim predelima koji okružuju pećinu i ovaj deo svrljiške opštine.

Poseta Samar pećini, foto: M.M.
Poseta Samar pećini, foto: M.M.

Uz priču o Milutinu Veljkoviću i njegovim životom u pećini, turisti – ljubitelji proveli su jedno divno popodne u blizini vodopada ispod ulaza u pećinu, na mestu gde je ranije uz podršku Opštine izgrađen plato i letnjikovac za turiste.

Pozdrav iz pećine Samar, foto: M.M.
Pozdrav iz pećine Samar, foto: M.M.

Bojan Pavlović kaže da su Francuzi prihvatili ideju druženja i kampovanja, kroz učenje, upoznavanje prirode i znamenitosti jedne zemlje i dodaje da će ovakva i slična okupljanja biti organizovana i u narednom periodu.

Sala za ručavanje, foto: M.M.
Sala za ručavanje, foto: M.M.

Direktor CTKS Svrljig Miroslav Marković kaže da je Svrljig ovim kampom za lestvicu više upotpunio turističku ponudu koju ova opština pruža tokom leta i najavio da će Centar uvek dati podršku ovavkim organizacijama, koje promovišu i predstavljaju Svrljig u najboljem svetlu.

Šatori, foto: M.M.
Šatori, foto: M.M.

Inače, u Radmirovcu je smešten kamp koji broji destak šatora, a turistima je na raspolaganju i vikendica koja poseduje kuhinju, prostor za odmor i dnevne aktivnosti.

Sala za ručavanje, foto: M.M.
Sala za ručavanje, foto: M.M.

2 Komentara

  1. Svaka čast Bojanu. A opština nemoj samo usmene podrške da daje, nego bi mogla malo i finansijsku podršku da da. Karate klub dobija najmanje donacija kad se donacije dele. Ne znam zašto golubari dobijaju veću finansijsku podršku od karate kluba.

  2. Ovakve stvari treba podrzavati!!! Jedino Markovic josuvek prepoznaje prave vrednosti, vise podrske konkretnim stvarima manje prodavanja magle.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Veliki fudbalski praznik u Svrljigu: FK “Svrljig” dočekuje lidera, OFK “Brzi Brod” iz Niša

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano

Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine