Turisti iz Francuske na 23. kampu u Radmirovcu

Posvećen Milutinu Veljkoviću

Proteklih dana u Radmirovcu, kod Svrljiga, turistima iz Francuske i iz regiona bilo je veoma zanimljivo na učešću u 23. kampu koji se sada već tradicionalno organizuje.  

Poseta pećini Samar, foto: M.M.
Poseta pećini Samar, foto: M.M.

Kamp organizuje lokalni Karate klub, uz podršku Centra za turizam, kulturu i sport.

Ovogodišnji kamp posvećen je jubileju – 50. godina od poduhvata čuvenog Milutina Veljkovića koji je proveo 464 dana u Samar pećini, u selu Kopajkošara, tačnije od 24. juna 1969. godine do 29. septembra 1970. godine.

fr srb

Alpinista, prirodnjak i karatista Bojan Pavlović iz Svrljiga jedan je od ljudi iz ovog kraja koji je najviše doprineo da pećina Samar ponovo ‚‚oživi”, a on je ujedno i organizator ovog kampa u Svrljigu.

Tim povodom, danas su kamperi obišli Samar i uživali u predivnim predelima koji okružuju pećinu i ovaj deo svrljiške opštine.

Poseta Samar pećini, foto: M.M.
Poseta Samar pećini, foto: M.M.

Uz priču o Milutinu Veljkoviću i njegovim životom u pećini, turisti – ljubitelji proveli su jedno divno popodne u blizini vodopada ispod ulaza u pećinu, na mestu gde je ranije uz podršku Opštine izgrađen plato i letnjikovac za turiste.

Pozdrav iz pećine Samar, foto: M.M.
Pozdrav iz pećine Samar, foto: M.M.

Bojan Pavlović kaže da su Francuzi prihvatili ideju druženja i kampovanja, kroz učenje, upoznavanje prirode i znamenitosti jedne zemlje i dodaje da će ovakva i slična okupljanja biti organizovana i u narednom periodu.

Sala za ručavanje, foto: M.M.
Sala za ručavanje, foto: M.M.

Direktor CTKS Svrljig Miroslav Marković kaže da je Svrljig ovim kampom za lestvicu više upotpunio turističku ponudu koju ova opština pruža tokom leta i najavio da će Centar uvek dati podršku ovavkim organizacijama, koje promovišu i predstavljaju Svrljig u najboljem svetlu.

Šatori, foto: M.M.
Šatori, foto: M.M.

Inače, u Radmirovcu je smešten kamp koji broji destak šatora, a turistima je na raspolaganju i vikendica koja poseduje kuhinju, prostor za odmor i dnevne aktivnosti.

Sala za ručavanje, foto: M.M.
Sala za ručavanje, foto: M.M.

Povezano

2 Komentari

  • Svaka čast Bojanu. A opština nemoj samo usmene podrške da daje, nego bi mogla malo i finansijsku podršku da da. Karate klub dobija najmanje donacija kad se donacije dele. Ne znam zašto golubari dobijaju veću finansijsku podršku od karate kluba.

    4
    3
  • Ovakve stvari treba podrzavati!!! Jedino Markovic josuvek prepoznaje prave vrednosti, vise podrske konkretnim stvarima manje prodavanja magle.

    5
    6

Komentar

Your email address will not be published.