Search
Close this search box.
Broj pregleda

Obeležena godišnjica od stradanja Svrljižana u Prvom svetskom ratu

Podeli sa prijateljima:

Juče je u selu Grbavče, nadomak Svrljiga, obeležena 102. godišnjica od stradanja meštana i ustanika u Svrljigu, koji su živote izgubili u Topličkom ustanku u Prvom svetskom ratu, daleke 1917. godine.

Milojević Dragiša, predsednik MZ Grbavče polaže venac na spomen obeležje
Milojević Dragiša, predsednik MZ Grbavče polaže venac na spomen obeležje

Pomen žrtvama koje su mučki ubijene u odmazdi od strane bugarskog okupatora 13. marta 1917. godine služili su sveštenici Nikola Miljković i Mladen Marinković, a ovom činu prisustvovali su mnogobrojni meštani sela, predstavnici Opštine Svrljig, predstavnici mnogobrojnih udruženja ratnika i potomaka, te pojedinci i predstavnici drugih institucija.

Spomen obeležje u Grbavču, foto: M.M.
Spomen obeležje u Grbavču, foto: M.M.

Vence na spomen obeležje u centru Grbavča položio je predsednik MZ Grbavče Dragiša Milojević, predstavnici Opštine Svrljig, predsednica SO Svrljig Tatjana Lazarević, predsednica opštine Jelena Trifunović i opštinski većnik Vladica Živanović.

Predstavnici Opštine polažu venac
Predstavnici Opštine polažu venac

BUGARI MUČKI UBIJALI SRBE

Na ovom mestu pre tačno 102 godine, 13. marta 1917. godine, mučki je ubijeno 63 ljudi, meštana Grbavča od strane bugarskog okupatora koji je terorisao svrljiški, ali i druge krajeve naše Srbije.

JEDINI PREŽIVEO 

svetozar toplicki

Milivojević Svetozar 1917. godine je jedini preživeo od omladinaca koji su se našli u centru sela. On je u životu ostao zahvaljujući velikoj sreći i uz Božiju pomoć.

preziveli

Njegova snaha, Trojanka Milivojević, kaže da je Svetozara promašio metak, a ubijeni Grbavčani pali su preko njega, tako da se on našao među beživotnim telima svojih zemljaka. Pomolio se Bogu i pravio se mrtav sve vreme, dok Bugari nisu otišli iz sela. Kada se tortura završila Svetozar je ustao, ali ga je presreo jedan Bugarin koji mu je tražio novac i sav nakit koji ima – da bi ga ostavio u životu…

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano