Svrljiške novine

Broj pregleda

O Svrljigu i turističkim potencijalima u emisiji ,,Prelo”

Emisija ,,Prelo” koja se emituje na nacionalnoj televiziji ,,Happy” u sledećoj epizodi predstaviće svrljiške turističke potencijale.

Narodna nošnja svrljiškog kraja, foto: M.M. / privatna arhiva
Narodna nošnja svrljiškog kraja, foto: M.M. / privatna arhiva

Direktor Centra za turizam, kulturu i sport Miroslav Marković razgovarao je sa urednicima emisije i predložio im da prva lokacija snimanja bude selo Kopajkošara i čuvena pećina Samar.

Cilj promocije pećine Samar je obeležavanje 50 godina od ulaska poznatog speleologa Milutina Veljakovića koji je oborio svetski rekord po broju dana koje je proveo u pećini. Milutin Veljković se upisao u Ginisovu knjigu rekorda jer je u pećini živeo dugih 464 dana.

Samar pećina je pećina koja se nalazi u ataru sela Kopajkošara, na obroncima planine Kalafat, na 15 km od Svrljiga. Samar je rečna, protočna pećina kroz koju protiče reka Kopaja. Dužina pećine je 3.463 metara.

Takođe, u emisiji ,,Prelo” naćiće se i druge lepote svrljiške opštine kao što je Svrljiška klisura kod Niševca, promocija narodne nošnje i narodnih običaja, ženskog preduzetništva i drugo.

Naš primarni zadatak je da iskoristimo svaku priliku koja nam se ukaže kako bi smo promovisali našu opštinu, zdravu prirodu, običaje i kulturu svrljiškog kraja, rekao je Marković.

Emisija će biti emitovana 2. marta.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *