Veliki broj vernika na obeležavanju Badnjeg dana u Svrljigu

Broj pregleda

Nalaganjem badnjeg drveta, lomljenjem česnice i podelom božićnih paketića u Svrljigu je svečano obeležen Badnji dan. Ovogodišnji kolačar bio je Igor Davidović iz Svrljiga.

Badnji dan Svrljig, foto: M.M.
Badnji dan Svrljig, foto: M.M.

Mnogobrojni vernici krenuli su od opštine ka Crkvi u litiji u 14,30 h. Građani Svrljiga i vernici, predvođeni sveštenicima, domaćinom, predstavnicima lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova, zaigrali su kolo u centru grada, a potom, nastavili put Crkve gde je svečanim činom izvršeno lomljenje česnice i paljenje badnjaka.

Litija, foto: M.M.
Litija, foto: M.M.

U crkvi Sv. car Konstantin i carica Jelena priređen je i kulturno-zabavni program, molitvu su čitali sveštenici Nikola Miljković i Mladen Marinković, a kasnije je program nastavljen uz trubače, kuvano vino, rakiju, mekice i poklone za najmlađe.

Domaćin Badnjeg dana Igor Davidović, foto: M.M.
Domaćin Badnjeg dana Igor Davidović, foto: M.M.

Vredno je istaći da su Svrljižani u seču badnjaka krenuli masovnije nego ikada, što ukazuje da se u velikoj meri vraćaju veri i tradiciji.

Kolačari, Zoran i Igor, foto: Marko Miladinović
Kolačari, Zoran i Igor, foto: Marko Miladinović

Kolač za narednu godinu od Igora Davidovića preuzeo je Zoran Lazarević, suprug aktuelne predsednice SO Svrljig Tatjane Lazarević.

Pročitajte i

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *