Broj pregleda
[post-views]

Veliki broj vernika na obeležavanju Badnjeg dana u Svrljigu

Nalaganjem badnjeg drveta, lomljenjem česnice i podelom božićnih paketića u Svrljigu je svečano obeležen Badnji dan. Ovogodišnji kolačar bio je Igor Davidović iz Svrljiga.

Badnji dan Svrljig, foto: M.M.
Badnji dan Svrljig, foto: M.M.

Mnogobrojni vernici krenuli su od opštine ka Crkvi u litiji u 14,30 h. Građani Svrljiga i vernici, predvođeni sveštenicima, domaćinom, predstavnicima lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova, zaigrali su kolo u centru grada, a potom, nastavili put Crkve gde je svečanim činom izvršeno lomljenje česnice i paljenje badnjaka.

Litija, foto: M.M.
Litija, foto: M.M.

U crkvi Sv. car Konstantin i carica Jelena priređen je i kulturno-zabavni program, molitvu su čitali sveštenici Nikola Miljković i Mladen Marinković, a kasnije je program nastavljen uz trubače, kuvano vino, rakiju, mekice i poklone za najmlađe.

Domaćin Badnjeg dana Igor Davidović, foto: M.M.
Domaćin Badnjeg dana Igor Davidović, foto: M.M.

Vredno je istaći da su Svrljižani u seču badnjaka krenuli masovnije nego ikada, što ukazuje da se u velikoj meri vraćaju veri i tradiciji.

Kolačari, Zoran i Igor, foto: Marko Miladinović
Kolačari, Zoran i Igor, foto: Marko Miladinović

Kolač za narednu godinu od Igora Davidovića preuzeo je Zoran Lazarević, suprug aktuelne predsednice SO Svrljig Tatjane Lazarević.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *