Search
Close this search box.
Broj pregleda

MILETIĆ: Komasacija zemljišta i veća ulaganja u nerazvijenim delovima Srbije

Podeli sa prijateljima:

U proteklih 10 godina postupak ukrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta putem komasacije pokrenut je na čak 125.000 hektara, ali su potrebe višestruko veće zbog čega je ovu proceduru, koja u proseku traje gotovo tri i po godine, neophodno unaprediti donošenjem posebnog zakona i uspostavljanjem stabilnijeg sistema finansiranja, čulo se na konferenciji koja je održana povodom komasacije koju su sproveli  NALED i Nemačka razvojna saradnja (GIZ).

miletic 9

Konferenciji kojoj su prisustvovali ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, narodni poslanik Milija Miletić, kao i predstavnici NALED-a i GIZ-a, održana je prošle nedelje u Beogradu.

Narodni poslanik Milija Miletić je istakao da je potrebno mnogo više ulagati u pogledu razvoja najnerazvijenijih područja kao što su Svrljig, Bela Palanka, Gadžin Han, Merošina, Knjaževac i druge opštine na jugoistoku Srbije.

Kako je rečeno, komasacijom se pomaže pri ukrupnjavanju poseda, rešvaju se papirološka bitna pitanja, vrši se naknadni upis u katastar i sl. 

nedimovic

Nama je veoma bitno što je komasacija izvršena u svrljiškom kraju. Na ovaj način popravili smo i izgradili nove atarske puteve, komasacijom smo uredili parcele koje ljudi danas obrađuju, sve u svemu pozitivan je ishod komasacije, rekao je Miletić.

Na konferenciji je dogovoreno da se u narednom periodu više radi na donošenju Zakona o komasaciji kako bi se na taj način stavio veći akcenat na ukrupnjavanju zemlje.

https://www.facebook.com/svrljig/videos/574175196336699/

Analiza efekata pokazuje da je ovaj postupak pomogao da se prosečna veličina poseda u centralnoj Srbiji poveća sa 0,28 na 0,73 ha, a u Vojvodini sa 0,75 na 2,23 ha, po čemu smo stali uz rame sa razvijenim evropskim zemljama.

Takođe, grupisanje parcela i projektovanje atarskih puteva omogućilo je bolje povezivanje i sada 94% parcela u posmatranim opštinama Vojvodine i 88% u centralnoj Srbiji ima izlaz na put.

U sedam opština i gradova, u kojima su Ministarstvo poljoprivrede i projekat nemačko-srpske razvojne saradnje koji sprovodi GIZ podržali pilot projekat komasacije, ovaj proces je uspešno skraćen na oko dve godine što predstavlja model za dalja unapređenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Dobro došli

Počeo 12. tradicionalni turnir u malom fudbalu i basketu u Drajincu

Svaka čast

Dobre sportske vesti iz Svrljiga: Škola fudbala “Aca Menta” na vrhu Fair Play lige

Sport

Fudbalski klub “Svrljig” završio takmičenje na 6. mestu tabele Zona Centar

Srećna slava

Obeležen Spasovdan u manastiru Vaznesenje Gospodnje u selu Labukovo

Miletić čestitao Spasovdan

Srećna slava

DANAS JE SPASOVDAN I CRVENO SLOVO

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano