Broj pregleda

Hram Svetog Nikolaja u Lalincu

Hram svetog Nikole u Lalincu nalazi se na kraju sela.

Zvono Lalinac crkva

Podignut je 1925.godine. To je jednobrodna građevina sa polukružnom apsidom i zvonikom nad pripratom.

Građen je u stilu karakterističnom za period između dva rata, kada su u Srbiji Crkve morale biti podizane sa „osobenim srpskim obeležjima“,na čemu je insistirala i Crkva i Država,sagledavajući u tome mogućnost isticanja nacionalnog interesa. Taj srpsko- vizantijski stil u ovom periodu postaje državna umetnost, odnosno zvanični arhitektonski stil.

Projekti za Crkve u Srbiji rađeni su u Ministarstvu građevina,tako da je najverovatnije i ovaj hram rađen po jednom od tih projekata. Hram je obnovljen 2003. godine.

sveti nikolaNikola Mirlikijski (grčki: Νικόλαος, Nikólaos; rođen oko 270. godine, umro 6. decembra 343. godine), poznat i kao sveti Nikola Čudotvorac, je bio episkop Mire Likijske u Maloj Aziji (današnja Turska).

Živeo je u 4. veku u gradu Mira. Bio je poznat je po tome što je tajno davao ljudima novac, a sada se na zapadu često poredi sa Deda Mrazom. Deda Mraza na engleskom zovu Santa Klaus (Santa Claus) što je skraćeno od Santa Nikolaus (Santa Nicholaus, “sveti Nikola”).

U čitavom hrišćanstvu se poštuje kao svetitelj i čudotvorac. Sveti Nikola je zaštitnik putnika, moreplovaca, trgovaca, strelaca, dece, i studenata u Grčkoj, Rusiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji. Takođe sveti Nikola je u Srbiji najčešća slava.

Ovaj tekst je nastao u cilju promocije opštine Svrljig i crkvene opštine Svrljig kroz projekat koji je sufinansiran od strane Opštine Svrljig. 

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *