Hram Svetog Nikolaja u Lalincu

Broj pregleda

Hram svetog Nikole u Lalincu nalazi se na kraju sela.

Zvono Lalinac crkva

Podignut je 1925.godine. To je jednobrodna građevina sa polukružnom apsidom i zvonikom nad pripratom.

Građen je u stilu karakterističnom za period između dva rata, kada su u Srbiji Crkve morale biti podizane sa „osobenim srpskim obeležjima“,na čemu je insistirala i Crkva i Država,sagledavajući u tome mogućnost isticanja nacionalnog interesa. Taj srpsko- vizantijski stil u ovom periodu postaje državna umetnost, odnosno zvanični arhitektonski stil.

Projekti za Crkve u Srbiji rađeni su u Ministarstvu građevina,tako da je najverovatnije i ovaj hram rađen po jednom od tih projekata. Hram je obnovljen 2003. godine.

sveti nikolaNikola Mirlikijski (grčki: Νικόλαος, Nikólaos; rođen oko 270. godine, umro 6. decembra 343. godine), poznat i kao sveti Nikola Čudotvorac, je bio episkop Mire Likijske u Maloj Aziji (današnja Turska).

Živeo je u 4. veku u gradu Mira. Bio je poznat je po tome što je tajno davao ljudima novac, a sada se na zapadu često poredi sa Deda Mrazom. Deda Mraza na engleskom zovu Santa Klaus (Santa Claus) što je skraćeno od Santa Nikolaus (Santa Nicholaus, „sveti Nikola“).

U čitavom hrišćanstvu se poštuje kao svetitelj i čudotvorac. Sveti Nikola je zaštitnik putnika, moreplovaca, trgovaca, strelaca, dece, i studenata u Grčkoj, Rusiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji. Takođe sveti Nikola je u Srbiji najčešća slava.

Ovaj tekst je nastao u cilju promocije opštine Svrljig i crkvene opštine Svrljig kroz projekat koji je sufinansiran od strane Opštine Svrljig. 

Pročitajte i

Sveti Nikola, crkva u Drajincu, foto: Fejsbuk stranica ''Drajinac'': https://www.facebook.com/Drajinac/

Hram Svetog Nikolaja u Drajincu

Hram svetog Nikole u Drajincu je novijeg datuma i nalazi se u centru sela. Sagrađen je 1938. godine u vizantijskom stilu, sa šestostranim tamburom i

Crkva Svete Trojice u Prekonogi, foto: M. Miladinović / Svrljiške novine

Hram Svete Trojice u Prekonogi

Na oko dva kilometaa jugozapadno od sela, na mestu zvanom Rumenjak, nalazi se novosagrađeni hram Svete Trojice. Hram je izgrađen na mestu gde je nekada

Crkva u Svrljigu, foto: M. Miladinović

Hram Svete Trojice u Grbavče

Hram Svete Trojice nalazi se u neposrednoj blizini sela Grbavče. Na ulaznim vratima na kamenoj ploči ispisano je: „ Hram Svete Trojice podigoše seljani sela

Hram Svetog proroka Ilije u Niševcu

Hram Svetog proroka Ilije nalazi se u selu Niševac na oko 5 kilometara od gradskog naselja.  Severno od sela, u podnožju planine Bogdanice, nalazi se

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *