Broj pregleda

Hram Svete Trojice u Grbavče

Hram Svete Trojice nalazi se u neposrednoj blizini sela Grbavče. Na ulaznim vratima na kamenoj ploči ispisano je: „ Hram Svete Trojice podigoše seljani sela Grbavče svojim dobrovoljnim prilogom i snagom 1911. godine. Obnovljena 1990. godine.“

Crkva u Svrljigu, foto: M. Miladinović
 M. Miladinović

Grbavče pripada Lalinskoj parohiji i ima dve crkve, Hram Svete Trojice i Hram Svetog proroka Ilije i Svetog Lazara.

Prva crkva je posvećena Svetoj Trojici i izgrađena je 1911. godine, na temeljima stare crkve, a obnovljena 1990. godine. Iznad ulaza u crkvu, na kamenoj ploči ispisano je:

„Hram Svete Trojice podigoše seljani sela Grbavče svojim dobrovoljnim prilogom i snagom 1911. godine. Obnovljena 1990. godine.“

Druga crkva je posvećena Svetom Iliji i Svetom Lazaru, a poznatija je pod imenom Lazarica. Crkva je podignuta 1922. godine na inicijativu meštanke sela, baba Jovanke, a uz pomoć meštana. Obnovljena je 1994. godine, a osvećena od strane sveštenika Novice Mitrovića i paroha Ćire. Na dan Svetog Ilije, 2. avgusta 2007. godine, postavljeno je zvono u novopodignutom zvoniku.

Ovaj tekst je nastao u cilju promocije opštine Svrljig i crkvene opštine Svrljig kroz projekat koji je sufinansiran od strane Opštine Svrljig.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *