Broj pregleda

Miletić o predstojećoj žetvi i problemima u poljoprivredi

Predsednik Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim i nerazvijenim područjima i narodni poslanik Milija Miletić predsedavao je 30. sednicom na kojoj je bilo reči o aktuelnoj situaciji oko žetvenih radova. 

Miletic ODBOR ZA POLJOPRIVREDU

Miletić je govorio o značaju žetve za Srbiju, te naveo da je žetva u Vojvodini i centralnom delu Srbije počela početkom juna, dok je u naše kraju, odnosno na jugoistoku Srbije počela žetva ječma. Poslanik Miletić je izneo podatak da je pod zasadom pšenice 638.000 ha, 6.000 ha je pod ječmom i na 60.000 ha zasađena je uljana repa.

Obrazlažući probleme poljoprivrednika, Miletić je istakao da je žetva krenula pre 14 dana, ali da je nevreme, kiša i grad, u pojedinim delovima Srbije napravilo probleme i ogromne štete na usevima.

Na mestima u kojima je mnogo pala kiša, zrno pšenice je počelo da klija prevremeno zbog vlage, što nije dobro, pa samim tim poljoprivrednici su svesni da će rod i prinos biti manji nego ranije, što će automatski uticati i na cenu.

Narodni poslanik Milija Miletić predložio je da se svaka loklana samouprava uključi u završetak žetvenih radova formiranjem Štabova za žetvu, kako opštinskih tako i operativnih, te da se obezbedi što veći broj kombajna i da se što pre preporuči cena za baliranje.

Na sednici je bilo reči i o osiguranju useva, odnosno roda, te da se dodatno radi na promociji i upoznavanju poljoprivrednika sa ovom merom osiguranja.

Sednici su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede državni sekretar Velimir Stanojević i njegovi saradnici, te predstavnici Naučnog instituta Mladen Ignjatović i prof. dr Miroslav Malešević – stručnjak iz oblasti poljoprivrede i jedan od najpoznatiji iz delokruga ratarstva.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *