Search
Close this search box.
Broj pregleda

Miletić o predstojećoj žetvi i problemima u poljoprivredi

Podeli sa prijateljima:

Predsednik Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim i nerazvijenim područjima i narodni poslanik Milija Miletić predsedavao je 30. sednicom na kojoj je bilo reči o aktuelnoj situaciji oko žetvenih radova. 

Miletic ODBOR ZA POLJOPRIVREDU

Miletić je govorio o značaju žetve za Srbiju, te naveo da je žetva u Vojvodini i centralnom delu Srbije počela početkom juna, dok je u naše kraju, odnosno na jugoistoku Srbije počela žetva ječma. Poslanik Miletić je izneo podatak da je pod zasadom pšenice 638.000 ha, 6.000 ha je pod ječmom i na 60.000 ha zasađena je uljana repa.

Obrazlažući probleme poljoprivrednika, Miletić je istakao da je žetva krenula pre 14 dana, ali da je nevreme, kiša i grad, u pojedinim delovima Srbije napravilo probleme i ogromne štete na usevima.

Na mestima u kojima je mnogo pala kiša, zrno pšenice je počelo da klija prevremeno zbog vlage, što nije dobro, pa samim tim poljoprivrednici su svesni da će rod i prinos biti manji nego ranije, što će automatski uticati i na cenu.

Narodni poslanik Milija Miletić predložio je da se svaka loklana samouprava uključi u završetak žetvenih radova formiranjem Štabova za žetvu, kako opštinskih tako i operativnih, te da se obezbedi što veći broj kombajna i da se što pre preporuči cena za baliranje.

Na sednici je bilo reči i o osiguranju useva, odnosno roda, te da se dodatno radi na promociji i upoznavanju poljoprivrednika sa ovom merom osiguranja.

Sednici su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede državni sekretar Velimir Stanojević i njegovi saradnici, te predstavnici Naučnog instituta Mladen Ignjatović i prof. dr Miroslav Malešević – stručnjak iz oblasti poljoprivrede i jedan od najpoznatiji iz delokruga ratarstva.

Ekstra testera komerc

NAJNOVIJE NA PORTALU

Ministar

Đerlek obišao ulicu Petra Miloševića u kojoj je rekonstruisana vodovodna mreža

Završeni radovi

Ministar Edin Đerlek danas u poseti Svrljigu povodom rekonstrukcije vodovodne mreže

Radno

Uređenje kanala i propusta prema Drajincu

Ogroman skup podrške

Ogroman skup podrške Ujedinjenoj seljačkoj stranci povodom 24 godine od osnivanja

Politika

Veliki skup Ujedinjene seljačke stranke u Narodnom pozorištu

Praznik

Danas je Sretenje Gospodnje

PU ,,Poletarac'' Svrljig
Ekstra testera komerc

Povezano

Tradicija i zajedništvo