Search
Close this search box.
Broj pregleda

Miletić INSISTIRA da Pravilnik o podsticajima u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla BUDE IZMENJEN

Podeli sa prijateljima:

Narodni poslanik Milija Miletić, predsednik Ujedinjene seljačke stranke insistira da se u što kraćem roku naprave adekvatne izmene u Pravilniku o podsticajima u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla.

Predsednik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić
Predsednik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić

Naime, trenutno, u ovom pravilnikom bliže se propisuju uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za najmanje:

  • tri kvalitetne priplodne mlečne krave, a najviše za 300 kvalitetnih priplodnih mlečnih krava, a za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi za najmanje dve, a najviše za 300 kvalitetnih priplodnih mlečnih krava
  • tri kvalitetne priplodne tovne krave ili bika
  • 30 kvalitetnih priplodnih ovaca ili ovnova
  • deset kvalitetnih priplodnih koza ili jarčeva
  • deset kvalitetnih priplodnih krmača ili nerastova

Narodni poslanik Milija Miletić ističe da je Pravilnik potrebno prilagoditi stočarima iz marginalnih i devastiranih područja. 

Kao predsednik Pododbora zaduženog za praćenje stanja u poljoprivredi najnerazvijenijih područja jugoistočne Srbije i kao narodni poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije više puta sam potencirao i tražio izmenu Pravilnika o podsticajima u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla. Izmenu sam tražio od nadležnog Ministarstava poljoprivrede jer su poljoprivrednici ranije mogli da konkurišu za subvencije ukoliko imaju 2 krave, 7 ovaca, 7 koza, dok sada, novim Pravilnikom stočari mogu konkurisati za sredstva jedino ako čuvaju 3 krave, 30 ovaca i 10 koza, rekao je Miletić i dodao da će mnogi poljoprivrednici na jugoistoku Srbije biti oštećeni jer neće moći da ostvare prava na subvencije kao ranije, tj. da za čuvanje dve kvalitetne krave dobiju po 25.000 dinara za priplodno grlo, što predstavlja veliki problem, poručio je on.

Po rečima Miletića, Pravilnik je potrebno na vreme korigovati i prilagoditi ga marginalnim, devastiranim, odnosno brdsko-planinskim područjima gde spada i opština Svrljig, ali i Knjaževac, Bela Palanka, Sokobanja, Aleksinac i ostale opštine i gradovi u okruženju na jugoistoku Srbije.

Miletić ističe da su u ovom delu Srbije sela demografski ugrožena, te da je jedna polovina seoskih naselja nerazvijena, dok je ona druga u nešto boljem položaju.

Zatražiću da Ministar poljoprivrede nađe način za rešavanje ovog problema, ili da se  povuče Pravilnik, odnosno da se donese drugi Pravilnik koji će dati mogućnost manjim proizvođačima koji imaju dve krave, desetak-petnaest ovaca, petnaestak koza, da mogu koristiti sredstva, da im se pomaže, jer svi znamo da mali proizvđač od tih sredstava plaća repromaterijal, seme, đubrivo, naftu, porez i sve ostalo kako bi održali gazdinstvo, naveo je Miletić.

Miletić je poručio da će veoma brzo zatražiti sastanak sa predsednkom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi razgovarao po ovom pitanju, kao i sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i ostalim predstavnicima Vlade Srbije.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svečano otvaranje večeras

I Likovna kolonija ,,Vinski put”

Obaveštenje

U nedelju preventivni pregledi štitaste žlezde u svrljiškom Domu zdravlja

Poljoprivreda

Rok za zahteve za subvencije od 18.000 dinara produžen do 1. aprila

Signal

OBAVEŠTENJE: 6. marta redovna provera sistema za javno uzbunjivanje

Kanal džet

Vlada Japana donirala vrednu mašinu svrljiškom komunalcu

Sportski dani

ZONA CENTAR: Prvenstvo se nastavlja u subotu!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano