Svrljiške novine

Broj pregleda

Vučić: Ako je dijalog samo da priznamo Kosovo – hvala, doviđenja

Podeli sa prijateljima:

Ako neko misli da je ideja procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine samo da Srbija mora da prizna Kosovo i to je to, onda – hvala, doviđenja, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poseti Svrljigu i selu Beloinje, foto: Svrljiške novine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poseti Svrljigu i selu Beloinje, foto: Svrljiške novine

Vučić je to rekao na pitanje novinara da li postoji mogućnost da se organizuje međunarodna konferencija na kojoj bi se pitanje KiM rešilo, umesto “mrcvarenja” u Briselu, koje traje već godinama.

Predsednik načelno ne odbacuje ni tu mogućnost, mada se, kako kaže, plaši da bi eventualna konferencija “prošta bez dogovora”.

Ustupci sa obe strane

Vučić je, naime, objasnio da o kakvom god formatu da je reč – “neko mora da pokaže dobru volju, da razume da je kompromis ne samo da očekujete u kojoj ćete formi dobiti sve”, kao što to, primetio je, Tači očekuje, već moraju da postoje ustupci sa obe strane.

– Ako ste u stanju da to uradite, spremni smo da razgovaramo. Ako vi kažete “Srbija mora da prizna Kosovo i to je to”, onda, “hvala, doviđenja” – poručio je Vučić.

Na pitanje da li je Priština spremna na kompromise, odgovorio je da nije u stanju da govori u njihovovo ime.

– Biće oni po hodnicima, vidim da imaju dovoljno slobodnog vremena, pa ih pitajte – kazao je Vučić novinarima.

Na pitanja o razgovoru sa Tačijem, Vučić je rekao da je sa predsednikom privremenih institucija u Prištini govorio o nastavku dijaloga i problemima koji su na putu normalizaciji odnosa.

– Imali smo sastanke sa Albancima koji su ovde predstavljeni u skladu sa onim kako je dogovoreno – dakle Kosovo zvezdica Rezolucija 12 44 – rekao je srpski predsednik.

Kako je dodao, sa Tačijem je razgovarao o nastavku dijaloga, nastavku rešavanja problema, ali i da ne razume zašto su u rešavanju ubistva prihvatili samo razmenu informacija, a ne učešće srbije u dijalogu (valjda je mislio istrazi) ali i da se mi nadamo da će pronaći ubice Olivera Ivanovića.

Predsednik Srbije je naveo da je važno da nastavimo da razgovaramo i da razmišljamo o budućnosti i srpskog i albanskog naroda.

Srbija i Kosovo ili Beograd i Priština

Na konstataciju da će učestvovati na više skupova na kojima se “zapravo govori i o Srbiji i Kosovu” i na pitanje da li to treba da nas raduje ili zabrine, predsednik Srbije je rekao da se ovde ne govori o Srbiji i Kosovu, već o Beogradu i Prištini, a da Tači govori o Srbiji i Kosovu, dok neki ne govore uopšte o Srbiji i Kosovu…

– Da, govori se o našim odnosima i nije laka godina pred nama, u svakom slučaju. Pošto ne mogu da komentarišem gluposti koje pojedini ljudi na srpskoj političkoj sceni izgovaraju – mi moramo da odlučimo šta je to što možemo, šta je to što želimo, hoćemo u budućnosti, i da imamo realan i ozbiljan pristup da izgubimo najmanje što moramo, a da dobijemo najviše što možemo – rekao je Vučić.

Svi pomalo ljuti

On je naveo da je bezbroj puta rekao da situacija u kojoj se mi i Priština dogovaramo mora da bude takva da i jedni i drugi mora da budemo pomalo ljuti i nezadovoljni.

– Ako neko misli da neko može da dobije sve, a da drugi ne dobije ništa – mislim da je to pogrešan put i da neće dovesti nikada ni do kakvog rešenja – dodao je Vučić.

A istovremeno, ukazao je, ako neko misli da bi trebalo da “zabija glavu u pesak” i da kažemo da nam nije potrebno 2,6 milijardi investicija, kao što smo ih imali 2017. godine, taj mora da razume da plate i penzije koje se isplaćuju i uvećavaju počivaju na većoj ekonomskoj snazi Srbije.

– Ako neko misli da treba ekonomski zemlju da uništimo, kao i njen međunarodni ugled, i da kažemo “baš nas briga za sve što se dešava oko nas”, onda to kažite građanima Srbije, kojima treba da kažete da oni ne treba da žive – ili da žive pristojno kao što živi sav pristojan i normalan svet – nagalsio je predsednik Srbije.

Ocenio je da je potrebno naći balans između potreba današnjice i onoga što želimo u budućnosti i naravno “naših određenih istorijskih prava i istorijskih obaveza”.

Predsednik Vučić je najavio da će srpske delagacija u Davosu imati razgovore sa više kompanija, ali ukazao da je sve to delom zavisno i od stabilnosti i političkog ambijenta.

– Premijerka Brnabić će imati više razgovora sa kompanijama, a mene će da more uglavnom oko KiM. Ne mislim da ćemo imati problema sa dovođenjem investitora, to zavisi od političkog ambijenta koji ćemo da kreiramo. To je za nas od ključnog značaja. Ako budemo imali dobar politički ambijent i budemo sačuvali sabilnost i mir nikakvih problema sa dovođenjem investitora nećemo imati, a to je pokazala i koncesija za aerodrom Beograd. Niko nije mogao da očekuje da ćemo dobiti 501 milion evra, što nisu ostvarile ni mnogo razvijenije zemlje sa mnogo većim brojem putnika  – kazao je on.

Investicije zavise od dijaloga

Vučić je povrdio da dobrim delom investicije zavise i od nastavka dijaloga kao i rešavanja pitanja KiM.

– Mislim da to niko ne može da krije. Bez toga nema ni nastavka našeg evropskog puta – podvukao je on dodajući da možemo da kupimo još tri ili šest meseci, ali da ćemo posle toga biti zaglavljeni.

Izvor: Tanjug, Blic

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sportske vesti

FK Svrljig ponovo poražen, ovog puta na domaćem terenu

Obratio se i Miletić

U selima Stare planine uginulo šest krava od zarazne bolesti

PROMO

Auto centar Timok: Nalepnica na licu mesta, bez odlaska u MUP

Vozači iz cele Srbije

Održan 7. Hard Enduro u Svrljigu

Presveta Bogorodica Neopalima kupina

Svrljiški vatrogasci obeležili slavu Sektora i vatrogasno-spasilačke jedinice

Sve je to fudbal

FK Svrljig doživeo težak poraz od OFK Brzog Broda u 5. kolu Zone Centar

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Povezano

Srbija

Vučić: Za svako rođeno dete do 16. godine po 10.000 dinara

Potvrdio predsednik Vučić

U narednih šest meseci prijem novih 1.200 policajaca u radni odnos

Obilazak predsednika Republike Srbije

VUČIĆ: Fabrika do 250 radnika i rešavanje vodosnabdevanja

Voda, sportska hala...

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio Svrljig (FOTO+VIDEO)

Poseta

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas u poseti Svrljigu

Politika

Opštinski odbor Srpske napredne stranke Svrljig osuđuje pretnje ubistvom upućene predsedniku

Politika

Darko Glišić: Vučić nam je večeras rekao na sastanku u SNS-u da će da se povuče

Politika

Svrljižani punu podršku dali Aleksandru Vučiću

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *