Search
Close this search box.
Broj pregleda

Kada će Srbija dobiti 175 miliona evra za poljoprivredu?

Podeli sa prijateljima:

Srbija bi već u novembru mogla da dobije zeleno svetlo od EU za početak realizacijeIPARD sredstava u iznosu od 175 miliona evra, koja su predviđena za period do 2020. godine, rečeno je danas na zasedanju IPARD odbora u Palati Srbija.

Republika Srbija, foto: Svrljiške novine
Republika Srbija, foto: Svrljiške novine

Održano je drugo zasedanje IPARD Odbora za praćenje implementacije pretpristupnog programa za ruralni razvoj za period 2014-2020. na kome su, osim članova odbora, prisustvovali su i predstavnici generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, Delegacije EU u Srbiji, Ministarstva finansija, Ministarstva za EU integracije, Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima EU.

Liam Breslin, rukovodilac jedinice za pretpristupnu pomoć Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj EK, rekao je da će Srbija već za dve nedelje predati akreditacioni paket i da očekuje da će u novembru biti dobijeno zeleno svetlo.

„Ako revizori daju zeleno svetlo onda bismo potpisali i finansijski sporazum i do decembra ili januara biste mogli da objavite prve pozive za korišćene IPAR sredstava“, naveo je Breslin.

U prvim pozivima će se, pre svega raditi, dobijanju sredstava za poljoprivrednu mehanizaciju i obradu hrane.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Janjatović je rekao da će predstavnici EU doći u finalnu reviziju u novembru i izrazio očekivanje da će ćemo dobiti odobrenje EK.

Državni sekretar u tom ministarstvu Željko Radošević je rekao da ukoliko u narednim godina uspešno realizujemo mere IPARD programa, sredstvima EU, države Srbije i uz finansijsko učešće poljoprivrednih proizvođača možemo očekivati oko 400 miliona evra novih investicija u srpska sela

Izvor: Domaćinska kućaTanjug

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano