Search
Close this search box.
Broj pregleda

Plaćanja bez pečata

Podeli sa prijateljima:

Od oktobra važe nova pravila u vezi sa platnim nalozima firmi. Za vlasnike računa u bankama neophodan pismeni zahtev.

Pečat, ilustracija, foto: Aliexpres, https://ja.aliexpress.com/item/Red-color-stamp-pad-High-quality-pigment-ink-pad-for-stamp-inkpad-for-Febric-wood-seal/1957763903.html?spm=a2g11.search0305.4.57.GH80Zz
Pečat, ilustracija, foto: Aliexpres, https://ja.aliexpress.com/item/Red-color-stamp-pad-High-quality-pigment-ink-pad-for-stamp-inkpad-for-Febric-wood-seal/1957763903.html?spm=a2g11.search0305.4.57.GH80Zz

Sve banke u Srbiji će, od 1. oktobra, morati na svojim šalterima da primaju platne naloge firmi i kada oni nisu overeni pečatom. Jedini uslov je da preduzeća o tome pismeno obaveste banku, jednostavnom predajom zahteva. Ovo je omogućeno izmenom podzakonskih akata iz oblasti platnog prometa, što je u nadležnosti Narodne banke Srbije.

– Privredni subjekti koji su do sada imali otvorene račune i na šalteru koristili pečat za overu platnih naloga u zemlji i sa inostranstvom mogu jednostavno od 1. oktobra banci predati pisani zahtev da više ne koriste pečat. I, banka je dužna da im bez aneksiranja ugovora već narednog dana obezbedi predaju potpisanih platnih naloga bez obaveze da ih klijent overi pečatom – ističu u Narodnoj banci Srbije.

Iako je još od 2014. godine Zakonom o platnim uslugama faktički ukinuta obavezna upotreba pečata, kada je reč o poslovima platnog prometa, to u praksi nije zaživelo. Banke su, najčešće, koristile rešenja koja su od privrednika zahtevala da koriste pečat, kao što je slučaj sa overom obrazaca platnih naloga na šalteru.

Nova pravila automatski će važiti za one koji od idućeg meseca budu otvarali nove račune.

– Preduzeća i preduzetnici koji otvaraju nove račune nisu dužni da od 1. oktobra overavaju zahtev za otvaranje računa, karton deponovanih potpisa, naloge za platni promet, menice i druga dokumenta koja se odnose na platni promet, osim ako to nisu izričito zahtevali od banke i ugovorili s njom – pojašnjavaju u NBS.

ELEKTRONSKO BANKARSTVO

NBS poziva privrednike da korišćenjem elektronskog bankarstva smanje troškove i vreme odlaska na šaltere, ali i rashode za papirnu dokumentaciju u svakodnevnom poslovanju.

(Izvor: Večernje novosti, piše: D.I.K.)

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano