Search
Close this search box.
Broj pregleda

Nova arheološka otkrića u podnožju starog grada Svrljiga

Podeli sa prijateljima:

Deset godina za redom istražuje se svrljiška oblast od strane Balkanološkog instituta Srpske akadamije nauka i umetnosti (SANU) uz pomoć Opštine Svrljig. 

Iskopine ispod Starog grada Svrljiga, foto: M. Miladinović
Iskopine ispod starog grada Svrljiga, foto: M. Miladinović

Ove godine po prvi put istražuje se teren u podnožju starog grada Svrljiga, između Niševca i Varoši.

Arheolozi su na ovom potezu pronašli deo Vizantijskog bedema iz petog veka, što po njihovim rečima direktno povezuje prisutnost Careva Anastazija ili Justinijana.

Takođe, u podnožju starog grada, u blizini kupališta banjica, pronađen je monomentalni bedem širine čak dva metra i verovatno je reč o srednjovekovnom utvrđenju.


KO JE BIO CAR JUSTINIJAN

Justinijan I na mozaiku u baziliki San Vitale u Raveni, Italija, foto: Wikipedia
Justinijan I na mozaiku u baziliki San Vitale u Raveni, Italija, foto: Wikipedia

Justinijan I (lat. Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus — Flavije Petar Savatije Justinijan) rođen je u Taurezumu (483) na 28 km od današnjeg Leskovca (arheološki lokalitet Caričin Grad). Poznat je kao poslednji rimski i prvi vizantijski car, imperator Istočnog rimskog carstva (od 527—565) i pravoslavni teolog.U svom “Prologu” Nikolaj Velimirović navodi da je bio slovenskog (srpskog?) porekla.Nastojao da obnovi moć, veličinu i organizaciju Rimskog carstva koja je bila rasparčana unutrašnjim trzavicama i upadima varvara, naroda koji su prodrli na teritoriju Zapadnog rimskog carstva. Ukinuo je sve nehrišćanske filozofske škole u Atini 529. godine, uključujući i Platonovu Akademiju. Sazvao je Peti vaseljenski sabor 553. godine u nameri da pomiri monofizite sa pravoslavnima. Takođe se smatra jednim od najvećih kodifikatora celokupnog rimskog prava.

Opširnije na linku ”Wikipedija”.


Po istorijskim činjenicama, Stefan Nemanja je nakon osvajanja Niša svoju vlast proširo i na svrljiški kraj, tako da je od najranijeg perioda Nemanjića, region Svrljiga periodično dolazio u posed srpske i bugarske države, tako da se bedem može vezati i za ratove koji su vođeni na ovom prostoru u tom vremenu.

Tim povodom, lokalitet su posetili narodni poslanik Milija Miletić, direktor Centra za turizam, kulturu i sport Marko Mladenović i pomoćnik predsednice opštine Svrljig Miroslav Marković.

Miletić kaže da je novo otkriće i te kako bitno za Svrljig i njegovu i onako bogatu istoriju.

Narodni poslanik Milija Miletić, foto: M. Miladinović, Svrljiške novine
Narodni poslanik Milija Miletić, foto: M. Miladinović, Svrljiške novine

Na ovom prostoru, prostoru oko starog grada i u samom gradu, unazad 200 godina boravili su ljudi što govori o bogatoj istoriji i kulturi svrljiškog kraja. Ova istraživanja su privukla pažnju javnosti i mnogi jedva čekaju da posete Svrljig i nalazišta u ovom delu opštine. Arheološka nalazišta će nam u budućnosti koristiti da znatno unapredimo turizam u našem kraju i da na taj način doprinesemo oživljavanju ovog kraja, poručio je Miletić.

Pomoćnik predsednice opštine Svrljig, Miroslav Marković, foto: M. Miladinović, Svrljiške novine
Pomoćnik predsednice opštine Svrljig, Miroslav Marković, foto: M. Miladinović, Svrljiške novine

Pomoćnik predsednice opštine Svrljig Miroslav Marković kaže da opština ulaže velike nade u razvoj turizma, te da su nova arheološka saznanja od velikog značaja za opštinu.


OBELEŽAVANJE DESETOGODIŠNJICE RADA NA TERENU ARHEOLOGA

U ponedeljak, 11. septembra, u sali Skupštine opštine Svrljig, biće održana prezentacija na temu arheoloških istraživanja na teritoriji svrljiške opštine. Zainteresovani će moći da pogledaju najzanimljivije detalje sa istraživanja u periodu od 2008. do 2017. godine.

Ulaz je za sve posetioce slobodan.

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano

Svrljiske novine predstavljaju