Lepote hrama Svete Trojice u Prekonogi

Broj pregleda

Hram Svete Trojice je svetinja koja je smeštena blizu guste prekonoške šume, ispod kamene planine, na prelepom proplanku u blizinu izvorišta pijaće vode u ovom selu. 

Crkva Svete Trojice u Prekonogi, foto: M. Miladinović / Svrljiške novine
Crkva Svete Trojice u Prekonogi, foto: M. Miladinović / Svrljiške novine

Crkva je podignuta i osvećena 2005. godine po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog Irineja, današnjeg Patrijarha.

U prelepom crkvenom dvorištu postavljen je i zvonik, kao i česma sa pijaćom vodom koja se napaja sa kaptaže koja je tik nekoliok metara iznad.

Okolina je tiha i mirna i predstavlja pravi raj na zemlji koji vredi posetiti.

Do crkve je izgrađen ataraski put iz pravca sela, dok rekonstrukcija putnog pravca sa glavnog puta još uvek nije počela.

Crkvu Svete Trojice možete uočiti sa glavnog, odnosno regionalnog puta Svrljig – Niš, iz pravca Niša sa desne, odnosno kada vozite iz pravca Svrljiga sa leve strane.

crkva prekonoga 3

Opština Svrljig pored razvoja seoskog i lovnog tuirzma, ima u planu da radi i na razvoju verskog turizma, a ova crkva je samo jedna u nizu koja može biti upisana na turističkoj mapi opštine Svrljig.


svrljig grb 2(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Turizam i prirodna bogatstva Svrljiga” koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Svrljig, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji opštine, turizma, turističkih potencijala i da na najbolji način predstavi sve lepote opštine Svrljig)

Pročitajte i

Regata u Niševcu

Kajakaši i turizam u Svrljigu

Niševac je selo koje pruža širok spektar turističke ponude, a među najzanimljivijim spada mogućnost da se Niševačkom klisurom može uživati u rečnoj regati, odnosno spustanjem

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *