Broj pregleda

Polaganjem venaca obeležen Dan ustanka

Polaganjem venaca na spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata u gradskom parku u Svrljigu danas je odata počast palim borcima – povodom godišnjice početka oružane borbe protiv okupatora.

Polaganje venaca na spomenik u gradskom parku, foto: M. Miladinović
Polaganje venaca na spomenik u gradskom parku, foto: M. Miladinović

Vence na spomenik u ime Opštine Svrljig položio je pomoćnik predsednice opštine Svrljig Miroslav Marković i članovi boračkih organizacija i udruženja koja postoje na teritoriji svrljiške opštine.

Vredno je istaći da je oružana borba protiv fašističkih okupatrora pod vođstvom KPJ započela ubistvom dva žandarma pre više od sedamdeset godina.

Pre više od 70 godina, Žikica Jovanović Španac počeo je oružanu borbu pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije, a taj događaj prihvaćen je kasnije kao početak ustanka u Srbiji, rekao je Marković.

Žikica Jovanović Španac je 7. jula 1941. godine u Beloj Crkvi ubio dvojicu pripadnika žandarmerije, Milenka Brakovića i Bogdana Lončara.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

2 Komentara

  • Ovi ovde su za u Lisičji potok i ratatatatataaa …. Miroslav može da se poštedi ali da se više ne slika.

  • Početak građanskog rata i partijskog – komunističkog – jednoumlja… Golog otoka, streljanja bez pravednog suđenja, zločina bez kazne, korupcije…
    Danas je praznik rođenja Svetog Jovana Preteče Krstitelja, srećna slava svima koji slave! +

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *