Broj pregleda

U Lozanu izvori pijaće vode i pećina Vaskova duvka

Selo Lozan udaljeno je desetak kilometara od Svrljiga i kao i ostala sela svrljiške opštine obiluje mnogim prirodnim lepotama.

Lozan 01
Česma Stubal, na ulazu u selo, foto: S.S. / Svrljiške novine

Na ulazu u selo naićićete na izvor pijaće vode, tzv. Stubal, koji je uredno rekonstruisan, gde se nalazi i postavljena nadstrešnica – odmaralište za meštane i sve turiste.

Lozan 04
Česma Stubal i odmaralište, na ulazu u selo, foto: S.S. / Svrljiške novine

Pored mnogobrojnih pećina na teritoriji svrljiške opštine i u ovom selu se nalazi Vaskova duvka, pećina koja je smeštena u gustoj šumi ovog sela.

Meštani kažu da je čovek po imenu Vasko zaista i postojao. Bio je meštanin sela romske nacionalnosti, koji se oženio jednom devojkom iz sela i sa njom zajedno pobegao u jedan otvor ispod sela, koji se kasnije kopanjem i proširavanjem pretvorio u njihovo sklonište, a kasnije i u pećinu koja je po njemu i dobila ime.

Po rečima meštana pećina Vaskova duvka nalazi se ispod sela i prošire se od jednog do drugog kraja naselja.

Pored izvora vode, pećine i sl. u Lozanu se nalazi i zapis u centru sela, a meštani svake godine kao seosku slavu obeležavaju Spasovdan.

Lozan 03
Centar sela, krst, foto: S.S. / Svrljiške novine

U selu živi pedestak stanovnika koji se uglavnom bave stočarstvom i poljoprivredom. Vredno je istaći da je tokom letnjeg perioda selo dosta življe i posećenije.

Kao i ostala sela svrljiškog kraja i Lozan je selo gde se služi kvalitetna domaća hrana, sa akcentom na sira, svrljiško jagnje i belmuž.

Selo Lozan je mnogima manje poznato, jer nije u ranijem periodu prezentovano javnosti.


svrljig grb 2(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Turizam i prirodna bogatstva Svrljiga” koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Svrljig, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji opštine, turizma, turističkih potencijala i da na najbolji način predstavi sve lepote opštine Svrljig)

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *