Procena štete od mraza na voćnim zasadima u Svrljigu

Komisija za procenu štete od mraza na teritoriji opštine Svrljig juče je obišla sela Lalinac, Slivje, Radmirovac, Davidovac i Popšicu kako bi utvrdila štetu na voćnim zasadima nastalu od mraza tokom aprila 2017. godine.

IMG 6846

Prolećni mraz loše je uticao na zasade koji su krenuli u prevremenu vegetaciju, a najveća šteta je pričinjena na zasadima oraha i iznosi preko 90 odsto. Takođe, mrazom su pogođene šljiva (šteta preko 70%) i višnja (šteta preko 50%), procenila je Komisija koju čine dpl. ing. poljoprivrede master Vlada Krstić, dipl. ing. poljoprivrede Ivan Tasić i spec. strukovni ing. prehrambene tehnologije Milan Kostić.

IMG 6847

Pričinjena je velika šteta na voćnjacima širom naše opštine. Mi ćemo na osnovu sagledanog celokupnog stanja procene štete obavestiti nadležne institucije i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i zatražiti adekvatnu pomoć za naše voćare. U ovom trenutku jedino mogu poručiti poljoprivrednicima koji se ozbiljno bave voćarstvom da u narednom periodu osiguraju svoje zasade i od mraza, rekao je pomoćnik predsednice opštine Svrljig Miroslav Marković.

Područje na istočnom obronku opštine je manje pogođeno mrazom, odnosno sela Lukovo, Vlahovo, Manojlica i Periš.

1 Komentar

  • Хвала вам господине Вучићу за овај мраз. Уместо у воћњаке сељаци летос да оду на море…

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *