Search
Close this search box.
Broj pregleda

Opština Svrljig dobija prostor za nova zapošljavanja

Podeli sa prijateljima:

Ivanjica, Loznica, Svrljig, Paraćin i Koceljeva su, prema oceni Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, najracionalnije opštine u Srbiji.

opstina

One su dobile i dobiće prostor za novo zapošljavanje, jer su ispod svog optimalnog broja.

S druge strane, Užice, Požarevac, Smederevska Palanka i Prokuplje moraju da smanje broj ćata, jer njihov broj ne odgovara propisima.

Broj zaposlenih na neodređeno u sistemima lokalnih samouprava, koji uključuju i lokalna komunalna preduzeća, u periodu aranžmana sa MMF-om smanjio se za više od 8.300, a od trenutka uvođenja zabrane zapošljavanja za preko 12.800. To je smanjenje veće od 10 odsto.

– Pravi uspeh sprovedene racionalizacije ogleda se u primenjenoj nelinearnosti, što je čini održivom na dugi rok – kažu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. – Nismo paušalno “sekli sekirom” već smo odluke bazirali na sprovedenim analizama. Najveću “žrtvu” su podneli sistemi lokalnih samouprava koji su bili najmanje efikasni. Takođe, ostavili smo prostor da oni sami kreiraju svoj portfolio.

To praktično znači da su od nas dobijali samo ukupan maksimalni broj, a skupštine opština su ga dalje primenjivale na upravu, ustanove i javna preduzeća. Efikasnost smo definisali zajedno sa njima.

– Sve sisteme smo grupisali prema veličini i za svaku grupu smo odredili optimalni broj zaposlenih, na osnovu internog poređenja po osnovu površine, broja naselja, broja stanovnika, broja turista i broja jezika u upotrebi – kažu u Ministarstvu.

Kao što je očekivano i logično, na plate zaposlenih troše najviše najveće opštine, koje i zapošljavaju najviše ljudi, i obrnuto, najmanje troše najmanje, koje i imaju mali broj radnika.

– Deset opština koje relativno najviše troše na plate, odnosno više od 30 odsto ukupnih rashoda im ide na plate zaposlenih, jesu Smederevska Palanka, Vrbas, Merošina, Prokuplje, Vlasotince, Ćićevac, Ćuprija, Leskovac, Novi Pazar, Kruševac – kažu nadležni.

U Ministarstvu obećavaju da će uporedo sa donošenjem odluke o maksimalnom broju za 2017. biti promenjen i format komisije za odobravanje novog zapošljavanja. To podrazumeva veću fleksibilnost i ukidanje 5:1 pravila, po kome je na pet zaposlenih dolazio jedan novozaposleni. Tako će svaka racionalna opština koja ima prostora u budžetu i maksimalnom broju imati mogućnost da zaposli nove radnike.

– Najugroženija radna mesta se razlikuju od institucije do institucije, ali za čitavu državu je ipak zajedničko to što postoji višak administrativnih radnika, a manjak onih koji direktno doprinose strateškim ciljevima organizacije – kažu u resornom ministarstvu.

VELIKI I MALI

MEĐU 10 opština koje troše najveće apsolutne iznose na plate su Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Zrenjanin, Subotica, Leskovac, Pančevo, Kruševac i Novi Pazar. Najmanje troše Ražanj, Krupanj, Koceljeva, Malo Crniće, Golubac, Lapovo, Nova Crnja, Opovo, Gadžin Han i Crna Trava.

(Izvor: Večernje novosti, piše: J.Ž.Skenderija)

2 Komentara

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svečano otvaranje večeras

I Likovna kolonija ,,Vinski put”

Obaveštenje

U nedelju preventivni pregledi štitaste žlezde u svrljiškom Domu zdravlja

Poljoprivreda

Rok za zahteve za subvencije od 18.000 dinara produžen do 1. aprila

Signal

OBAVEŠTENJE: 6. marta redovna provera sistema za javno uzbunjivanje

Kanal džet

Vlada Japana donirala vrednu mašinu svrljiškom komunalcu

Sportski dani

ZONA CENTAR: Prvenstvo se nastavlja u subotu!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano