Search
Close this search box.
Odlične mere podrške!
Broj pregleda

RRA JUG: Predstavljen Program finansijske podrške za preduzetnike u 2023.

Podeli sa prijateljima:

U Velikoj sali Opštinske uprave Svrljig održana je promocija Programa finansijske podrške preduzetništvu za 2023. godinu.

RRA Jug, Opština Svrljig, predavanje, foto: M.M. / Svrljiške novine
RRA Jug, Opština Svrljig, predavanje, foto: M.M. / Svrljiške novine

Nikola Spasić, predstavnik Regionalne razvojne agencije „Jug“, sektora za razvoj ekonomije i ljudskih resursa, prezentovao je programe namenjene početnicima u poslovanju, mladima i podršku razvoju ženskog preduzetništva u tekućoj godini.

Ovaj poslednji program sprovodi se u saradnji Ministarstva privrede i Fonda za razvoj Republike Srbije.

Svi zainteresovani mogu pronaći konkursnu dokumentaciju i sve bitne informacije o pravilima učešća na internet strani Ministarstva privrede.

Vreme je da pretvorimo dobre biznis ideje u uspešne preduzetničke poduhvate!

Zainteresovane građane pozdravio je predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković istakavši da je veoma dobro što postoje ovakve mere koje u velikoj meri utiču na pozitivan razvoj ekonomije i sopstvenog biznisa, sa akcentom na žensko preduzetništvo.

ŠTA SVE TREBA DA ZNATE: 

„Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini (u daljem tekstu: Program) sprovodi Ministarstvo privrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije (u daljem tekstu: Fond).

Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva za sprovođenje ovog programa su 600.000.000,00 dinara. Preostali iznos investicionog ulaganja privrednih subjekata finansiraće se iz kredita Fonda.

Pravo da se prijave na Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava i pravo da podnesu zahtev za kredit kod Fonda, imaju preduzetnice, mikro i mala privredna društva koji su registrovani u Agenciji za privredne registre (u daljem tekstu: APR), čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena. U privrednom društvu koje ima više osnivača, minimalni udeo koji mora biti u vlasništvu jedne ili više žena je 50%, i jedan od zakonskih zastupnika mora biti žena.

Privredni subjekti koji zadovolje uslove Programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 40% vrednosti ulaganja, odnosno do 50% vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću i četvrtu grupu razvijenosti u skladu sa članom 12. Zakona o regionalnom razvoju i aktom Vlade kojim se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave. Preostali iznos ulaganja finansiraće se iz kredita Fonda sa rokom otplate do 5 godina u okviru koga je grejs period do jedne godine, i kamatnom stopom od 1,5% godišnje uz garanciju banke ili 2,5% godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja i uz primenu valutne klauzule.

Iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu ne može biti manji od 400.000,00 dinara, niti veći od 6.000.000,00 dinara za privredne subjekte registrovane u APR-u najkasnije do 31.12.2020. godine, a koji nemaju minimum 5 zaposlenih na dan 31.12.2022. godine na određeno i/ili neodređeno vreme, kao i za privredne subjekte registrovane u APR-u od 01.01.2021. godine pa nadalje, dok će za iznos do 12.000.000,00 dinara moći da konkurisu privredni subjekti koji su registrovani u APR-u do 31.12.2020. godine i koji imaju minimum 5 zaposlenih na dan 31.12.2022. godine na određeno i/ili neodređeno vreme.

Ulaganja koja se mogu finansirati u okviru ovog Programa obuhvataju:

  • kupovinu mašina/opreme/alata, nove računarske opreme i softvera i vozila (uključujući i mopede na električni pogon) koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda, repromaterijala i sirovina i drugih transportnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i pružanje usluga (novih ili polovnih, ne starijih od pet godina);
  • tekuće održavanje i/ili adaptaciju poslovnog i/ili proizvodnog prostora do iznosa od 1.000.000,00 dinara;
  • kupovinu poslovnog/proizvodnog prostora za privredne subjekte koji su registrovani u APR-u do 31. decembra 2020. godine i na dan 31. decembra 2022. godine zapošljavaju minimum pet zaposlenih (uključujući i samu preduzetnicu bez obzira po kom osnovu je osigurana);
  • operativne troškove, koji mogu da učestvuju najviše do 25% u strukturi ukupnog ulaganja, za koje se potražuju sredstva Programa.

Osnivači privrednih subjekata, koji konkurišu za sredstva po Programu, mogu da se obrate akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama kako bi prošli besplatnu obuku za započinjanje poslovanja i kako bi im se pružila savetodavna i tehnička pomoć u vezi sa konkurisanjem po Programu, koju pružaju navedene agencije po Programu standardizovanog seta usluga za MSPP.

Precizno i tačno popunjen Objašnjen zahtev za kredit i zahtev za bespovratna sredstva sa pratećom dokumentacijom, u skladu sa Programom, mogu se predati:

  • Fondu za razvoj RS, u dva primerka, na adresama: Ul. Bulevar Nemanjića 14a, Niš i Ul. knez Mihailova br.14, Beograd ili
  • preko Portala Fonda za razvoj RS koji se nalazi na sajtu Fonda, u jednom primerku. Javni poziv je otvoren dok iznos traženih bespovratnih sredstava ne premaši iznos raspoloživih sredstava za sprovođenje Programa za 35%, koliko je prosečan procenat. Konkursna dokumentacija i kompletna informacija o svim bitnim elementima i pravilima za učešće u ovom javnom pozivu mogu se preuzeti sa internet strane Ministarstva: www.privreda.gov.rs i Fonda: www.fondzarazvoj.gov.rs, kao i sa portala preduzetništva (www.preduzetnistvo.gov.rs).“

Izvor: Radio Bubamara

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano