U martu obeležavanje stogodišnjice Svrljiško-topličkog ustanka

U centru sela Grbavče, ispod seoske škole, 13. marta 2017. godine biće priređeno obeležavanje stogodišnjice Svrljiško-topličkog ustanka.

spomen kosturnica grbavce
Spomen kosturnica u selu Grbavče nadomak Svrljiga, foto: Svrljiške novine

Na taj dan pre tačno 100 godina, bugarski okupator je u znaku velike odmazde zbog velikog učešća Svrljižana u oslobađanju ovog kraja za vreme Topličkog ustanka počinio nečuveni zločin ubivši 62 ljudi, među kojima je bilo devojaka, mladića, čak i jedna trudna žena.

Mošti nastradalih su pohranjene u spomen kosturnici u centru Grbavča.

Ova spomen kosturnica je 1935. godine osveštana, a ove godine biće obeležena stogodišnjica od tog tragičnog događaja.

1 Komentar

  • prvi put cujem za termin SVRLJISKO Toplicki ustanak.iako sam citao i razne istorijske i druge knjige o Toplickom ustanku.Tacno je da je i ovde bilo stradavanja naroda,ali takodje da je i oko Knjazevca u to vreme bilo
    izvesne manje pobune ljudi,no niko se nije setio da izmisli i knjazevacko toplicki ustanak.Navikli smo da se stolecima istorija kroji kako kome odgovara,ali nemojmo i mi da je prekrojavamo.Samo da napomenem i to da se u vezi Toplickog ustanka najcesce govori o Kosti Milovanovicu Pecancu,a da se pomalo zanemaruje izuzetno velik doprinos borbi protiv germanskih i bugarskih zlocinaca vojvode Koste Vojinovica Kosovca.

    3
    2

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *