SRBIJA
Broj pregleda

Pčelarstvo – šansa za razvoj najsiromašnijih opština

Narodni poslanik Milija Miletić na desetoj sednici Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u najnerazvijenijim područjima Republike Srbije istakao je da je razvoj pčelarstva velika šansa za razvoj malih i najsiromašnijih opština Srbije. 

Milija Miletic 4
Foto: prtscr, Youtube.com

On ističe da u Srbiji trenutno, po statistikama, ima 969.000 košnica, 20.000 pčelara, dok je prosek po jednoj košnici oko 12,5 kg meda, a godišnje se proizvede oko 12.000 tona meda i izveze se oko 3 tone. Miletić dodaje da je Srbija po proseku ispod evropskih prinosa, bez obzira što su Srbiji pored klimatskih i reljefnih svi ostali uslovi bolji nego većini zemalja u okruženju.

Pcelarstvo
Pčelarstvo, foto: saga.co.uk

Srbija ima veliki broj medonosnih biljaka koje su veoma prepoznatljive kod nas, recimo bagrem, lipa, suncokret, livadsko bilje, uljana repica, ističe Miletić, te dodaje da će u narednom periodu svi raditi na poboljšanju uslova rada kroz nove zasade bagrema,  lipe i ostalih kultura koje podstaču razvoj pčelarstva.


ZANIMLJIVO

Od jednog hektara čistog zasada bagremove šume – pčelari dobiju jednu tonu meda.


Miletić kaže da lokalne samouprave i Ministarstvo poljoprivrede trebaju izdvajati određena sredstva za nove zasade koje će pomoći razvoju ove poljoprivredne grane.

On ističe da Ministarstvo trenutno izdvaja veće subvencije za 44% nego 2014. i 2015. godine.

Sada imamo 720 dinara po svakoj registrovanoj košnici i imamo mogućnost refundiranja 40-50%  troškova za opremu za pčelarstvo, dok će za marginalne opštine biti i više, ističe Miletić.

Sastanku su pored članova Pododbora prisustvovali i predsednik Udruženja pčelara, kao i predstavnici raznih udruženja sa jugoistoka Srbije.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

1 Komentara

  • Mala ispravka: prisustvovao je predsednik SAVEZA PCELARSKIH ORGANIZACIJA SRBIJE g. Rodoljub Zivadinovic i pcelari iz Svrljiga. KOLOIKOoliko je iz Srbije izvezeno neda po godinama :http://spos.info/izvoz-meda-u-2016-godini/

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *