Search
Close this search box.
Broj pregleda

O stanju u stočarstvu na sedmom zasedanju Pododbora za poljoprivredu

Podeli sa prijateljima:

Na sedmoj sednici Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim – najnerazvijenijim područjima Republike Srbije, održanoj 25. novembra, razmotrene su opasnosti od nodularnog dermatitisa i drugih bolesti životinja i stanje u stočarstvu.

Pododbor Beograd

Stanje u stočarstvu, kada su u pitanju bolesti životinja, članovima Pododbora predstavio je dr Miloš Petrović, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Nišu. On je istakao da je od juna meseca tekuće godine, kada se nodularni dermatitis pojavio u Republici Srbiji, tačnije u Bujanovcu, veterinarska služba, u saradnji sa lokalnom samoupravom, Vojskom Republike Srbije i Ministarstvom unutrašnjih poslova, za veoma kratko vreme uspela da suzbije bolest i štetu nastalu usled oboljevanja životinja. U Republici Srbiji eutanazija je izvršena nad 594 goveda u 16 opština, a isplaćena naknada iznosila je preko 60 miliona dinara. Distribuirano je oko 110 000 vakcina protiv nodularnog dermatitisa, a za 25 dana vakcinisana su sva goveda u Pčinjskom, Jablaničkom, Topličkom, Nišavskom i Pirotskom okrugu. Petrović je naglasio i da se na Institutu u Nišu očekuje otvaranje laboratorije za molekularnu dijagnostiku, što će pospešiti i sam rad Instituta, jer se neće gubiti vreme na otkrivanje zaraznih bolesti.

Miodrag Milković, predsednik Upravnog odbora Veterinarske komore Srbije, dodao je da javnost nije dovoljno upoznata sa pojavom nodularnog dermatitisa, odnosno bolesti kvrgave kože, i da se apelovalo na pozornost još od februara 2016. godine, kada se bolest pojavila u Turskoj, a potom proširila na Makedoniju i Bugarsku. Rečeno je i da neke veterinarske stanice nisu imale sredstava da izađu na teren i da se pojedinim veterinarskim stanicama mora pružiti finansijska pomoć, kao i da u Surdulici i Bujanovcu ne postoji ni jedna veterinarska stanica. Takođe je navedeno da se na terenu moraju vršiti deratizacija i dezinsekcija, jer insekti imaju veliku ulogu u prenosu bolesti kod stoke.

Na sednici je razmotreno i stanje u veterinarskoj službi, a Milija Miletić, predsednik Pododbora, naveo je da u Srbiji postoji 348 veterinarskih stanica, 624 veterinarske ambulante, 17 veterinarskih stanica u stečaju, i dve stanice, u Bujanovcu i Lebanu, koje nisu u postupku privatizacije, zbog velikog broja transporta životinja u tim okruzima. U Srbiji postoji oko 3500 veterinara, ali je privatizacija veterinarskih stanica loše urađena.

Gradimir Milosavljević, doktor veterinarske medicine iz Svrljiga, pohvalio je terensku veterinarsku službu i konstatovao da je odgovorno i profesionalno odreagovala prilikom suzbijanja nodularnog dermatitisa.

Sednici je predsedavao Milija Miletić, predsednik Pododbora, a prisustvovali su i narodni poslanici mr Marko Milenković, Zvonimir Đokić, Ivana Nikolić i Marija Janjušević.

(Izvor: NSRS)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano