Search
Close this search box.
TURIZAM
Broj pregleda

Arheološka istraživanja na lokalitetu kod Banjice

Podeli sa prijateljima:

Sistematska arheološka iskopavanja u opštini Svrljig ove godine su prvi put organizovana na lokalitetu Banjica, u kampanji od 3. do 18. septembra istraživanjem leve obale reke Belice na ušću u Timok.

20160914_122358
Lokalitet obišao zamenik načelnice OU Svrljig Ljubiša Stojković

– Opština Svrljig će u narednom periodu pokušati da obezbedi sredstva iz mnogobrojnih donatorksih programa kako bi arheološka nalazišta bila uspešno konzervirana i sačuvana za naredne generacije, istakao je zamenik načelnice Opštinske uprave Ljubiša Stojković.

Banjica je potez koji obuhvata južno podgrađe Svrljig grada, kao i prostor sa desne strane reke Belice, leve pritoke Svrljiškog Timoka.

Iz Banjice za Zavičajnu zbirku su nabavljeni brojni predmeti, koji se hronološki mogu opredeliti od mlađeg neolita, pa preko bakarnog i bronzanog doba, antičkog i vizantijskog perioda, sve do kraja srednjeg veka.

Iskopavanjima je i ove godine rukovodio stručni tim iz Balkanološkog instituta SANU, sa arheolozima Vladimirom Petrovićem i Vojislavom Filipovićem, u saradnji sa Centrom za turizam, kulturu i sport iz Svrljiga i studenatima arheologije sa Univerziteta iz Bordoa u Francuskoj i Beogradskog Univerziteta. Ovogodišnje iskopavanje pomogla je i opština Svrljig, dajući na korišćenje terensko vozilo.

Ovogodišnja iskopavanja na ovom mestu su bila zaštitna, uslovljena prethodnim radovima „divljih arheologa“, koji su otvorili sondu za masivnim kamenim zidovima.

949a1406Tokom iskopavanja je potvrđeno postojanje temelja širine 1,5 m sa krečnim malterom i poprečnim masivnim potpornim zidovima, a koji se pruža u pravcu toka reke. Debljina temelja i zidova ukazuje na postojanje najnižeg odbrambenog bedema prema istoku, na mestu gde je jedini mogući prilaz Starom gradu na vrhu.

Pored većeg broja standardnog pokretnog arheološkog materijala pronađeno je mnoštvo opeka različitih dimenzija (zidnih, podnih i krovnih…). Pronalaženje ovih opeka govori o postojanju građevinskih objekata i istočnom podgrađu iznad bedema. Takođe su pronađeni brojni ulomci keramičkog posuđa i staklenih posuda, bronzane fibule i pređice, ostava alata…

Predviđeni nastavak istraživanja će sledeće godine dati nova saznanja o dimenzijama i nameni otkrivenih objekata.

(Autor: S.M.)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Lokalni izbori 2024

TRIBINA: KAKO DO SLOBODE U SVRLJIGU, GOSTI NARODNI POSLANICI

MILETIĆ: POZIV NA OKRUGLI STO NA TV ,,SUPER D+”

Dobra vest

Dogovorena saradnja vinskih proizvođača u Srbiji i kineskih partnera

Odlična vest

Jana Pavlović osvojila prvo mesto na republičkom takmičenju “Književna olimpijada”

Radno

Novi asfalt za lalinske ulice

Dobra vest!

Svečano otvoren vizitorski centar u Niševcu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano