Search
Close this search box.
KULTURNI CENTAR
Broj pregleda

Koncert ”Veče muzike britanskih kompozitora”

Podeli sa prijateljima:

U velikoj sali Centra za turizam, kulturu i sport u subotu, 14. maja, sa početkom od 19 časova biće priređen koncert ”Veče muzike britanskih kompozitora”.

Koncert ilustracija / foto: malvina.fletowisko.slaskdatacenter.pl
Koncert ilustracija / foto: malvina.fletowisko.slaskdatacenter.pl

Na programu će biti dva premijerna izvođenja u Srbiji: Sonata fantazija za violu i harfu Sir Arnolda Baksa, i Naiades – Sonata fantazija za flautu i harfu Vilijema Olvina.

Baksova Sonata fantazija posvećena je Mariji Korčinskoj, ruskoj harfistkinji zaslužnoj za nagli razvoj moderne škole za harfu u Velikoj Britaniji početkom 20. veka. Baksovu muziku odlikuju neverovatne boje i ugođaji. Bio je sjajan orkestrator, što se može čuti u njegovim simfonijskim poemama i drugim orkestarskim delima. Sonata fantazija je raskošno napisana kompozicija u 4 stava, koju mnogi violisti smatraju najlepšom violskom sonatom, a mnogi harfisti najtežom deonicom za harfu ikada napisanom.

Iako je Vilijem Olvin prevashodno komponovao muziku za film, ostavio je i opus kamerne i orkestarske muzike. Takođe sjajan orkestrator, bio je vrlo vispren u komponovanju i za harfu, a i za flautu – instrument koji je i sam svirao, tako da je Naiades jedna od njegovih najboljih kamernih kompozicija.

Na programu koncerta će još biti kapitalno delo Bendžamina Britna: Svita za solo harfu, kao i Duet za violu i flautu Sir Malkolma Arnolda, još jednog britanskog kompozitora koji je dobio titulu Sir, kao priznanje za svoj doprinos muzici i kulturi. Trajenje progama koncerta je 60 minuta.

Ulaz je slobodan.


BIOGRAFIJE:

Milena Stanišić je završila osnovne i poslediplomske studije na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi prof. Milice Barić. U periodu 1995-1997 usavršavala se kod prof. Frenk Sternfelda na Kraljevskom Koledžu za muziku u Mančesteru. Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar. Izdvajaju se solistički resitali na Festivalima harfe u Rio de Žaneiru i Beogradu, nastupi na Svetskim kongresima harfe u Ženevi, Vankuveru, i Sidneju, i nekoliko prvih izvođenja u Srbiji koncerata za harfu, duo ili kvartet harfi uz pratnju orkestra. Kao član dua „Floral“ (sa flautistkinjom Stanom Krstajić) ima dva objavljena kompakt diska sa muzikom za flautu i harfu.

Tokom školovanja osvojila je brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju prva specijalna nagrada na takmičenju Petar Konjović u Beogradu (1994), i prvo mesto na takmičenju Mladi muzičar godine u Velikoj Britaniji (1997). Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih 1994. godine. Snimci sa njenih koncerata redovno se emituju na RTS Digital i Radio Beogradu.

Preko 15 godina bila je zaposlena Narodnom pozorištu kao solo harfista u Orkestru Beogradske opere i baleta, a od 2009. godine predaje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je danas vanredni profesor za umetničku oblast harfe. Jedan je od osnivača Međunarodnog festivala harfe u Beogradu (2002), i od tada je Umetnički direktor Festivala.

Stana Krstajić je rođena u Zemunu. Flautu je studirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Miodraga Azanjca. Bila je aktivan učesnik na majstorskim kursevima kod K. B. Zebona, A. Mariona, S. Gacelonija, A. Nikolea. Takođe, bila je na umetničkim usavršavanjima kod A. G. Tatu, K. B. Zebona, K. Hampe i M. Adorjan. Završila je magistarske studije kod M. Adorjan na Rihard Štraus konzervatorijumu u Minhenu.

Izrazito je aktivna kao solista i kamerni muzičar, kako u zemlji, tako i u inostranstvu (Nemačka, Italija, Francuska, Engleska, Grčka, Hrvatska). Dugi niz godina nastupala je sa prof. Oliverom Đurđević. Osnivač je tria Donne di Belgrado sa kojima je nastupila na brojnim festivalima, uključujući i BEMUS 2005. Član je dua Floral sa harfistkinjom Milenom Stanišić i tria Singidunum sa violinistkinjom Ksenijom Milošević i pijanistom Dejanom Subotićem.

Konstantno prisutna na muzički podijumima, promovišući savremenu muziku, inspiracija je brojnim kompozitorima koji su joj posvetili svoja dela. Ostvarila je mnogobrojne snimke za arhive radia i televizije. Stana Krstajić bila je stalno zaposlena kao prva flautistkinja Orkestra beogradske opere i baleta u Narodnom pozorištu a od 2002. je solo flautistkinja Beogradske Filharmonije. Svira na Perl flauti od 2003. godine, kada je bila izabrana za svetskog promotera ovih instrumenata.

Rastko Popović rođen je 1983. godine u Beogradu. Diplomske, specijalističke i doktorske akademske studije viole završio je na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Mlađenovića, a master akademske studije na Univerzitetu u Stavangeru (Norveška) u klasi koju vode Elisabet Skaar Sijpkens i Wouter Raubenheimer. Svo školovanje završio je sa najvišim ocenama. Osvojio je nagrade na nekoliko nacionalnih i međunarodnih takmičenja, između ostalog, drugu nagradu na 1. Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine Makedonije Muzičari novog milenijuma 2004. godine. 2002. godine, kao predstavnik Muzičke omladine Srbije, postaje član Jeunesses Musicales World Orchestra, a u sezoni 2004/2005 svira u Gudačima Svetog Đorđa. Od 2005. godine biva angažovan kao spoljni saradnik Simfonijskog orkestra RTS-a. Tokom studija u Norveškoj, 2006-2008, radi kao spoljni saradnik Stavanger Symphony Orchestra sa kojim učestvuje na brojnim projektima. Od 2008. do 2015. godine radio je kao profesor viole u beogradskoj muzičkoj školi Josip Slavenski.

Aktivan je izvođač i redovno nastupa u zemlji i inostrastvu. Svira u duu sa pijanistkinjom Marijanom Savov Stojanović, a član je i dva trija – Look @ Susan i Muzički pravac: sever-jug. Pored violskog, kamernog i orkestarskog repertoara, bavi se i istorijski informisanom praksom izvođenja muzike 17. i 18. veka u okviru ansambla Beogradski barok. Svet savremene i alternativne muzike istražuje kroz sviranje električne viole. Godine 2006. započinje autorski projekat Sam svoj sopstveni ringišpil posvećen električnoj violi kao savremenom muzičkom mediju. Posebno je zainteresovan za oblast umetničkog istraživanja u muzici i kombinovani praktični i teorijski pristup u izvođaštvu. Izlagao je teorijske radove na nekoliko domaćih i međunarodnih muzičkih simpozijuma i konferencija. Rastko Popović predaje Metodiku nastave gudačkih instrumenata na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano