SEDNICA SKUPŠTINE
Broj pregleda

Najpre razrešeni, pa opet imenovani

Danas je na 31. redovnoj sednici Skupštine opštine Svrljig za govornicom dominirala opozicija, ali ipak na kraju, odlučeno je kako je zamislila većinska koalicija okupljena oko Ujedinjene seljačke stranke, a koju čine još i Srpska napredna stranka i Ujedinjeni regioni Srbije.

SO Svrljig
Skupština opštine Svrljig

Povodom druge tačke dnevnog reda, ”Predlog Odluke o angažovanju preduzeća za revizuju radi eksterne revizije završnog računa za 2015. godinu”, odbornici DS-a istakli su da za angažovanje revizorske kuće – najpre treba proveriti rad prethodne firme koja je reviziju završila navodno uspešno, da bi kasnije DRI utvrdila niz nepravilnosti u budžetu.

Mitic Radovan SPS
Radovan Mitić SPS

Šef odborničke grupe SPS-JS-NS Radovan Mitić, komentarišući ovaj Predlog, kaže da je u minulom periodu Predlog budžeta opštine Svrljig za 2016. godinu poslao poštom lično premijeru Aleksandru Vučiću i ministru Dušanu Vujoviću, jer smatra da se budžetska sredstva koriste na nedomaćinski način jer su mnoge stavke uvećane u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je reč o maksimalnom broju zapošljenih radnika u javnom sektoru, opština Svrljig je u prethodnom periodu bila skromna u zapošljavanju pa je taj broj ispod proseka u odnosu na broj građana koji žive u opštini.

Naime, u opštini radi 48 radnika, u PU ”Poletarac” 27, u Centru za turizam, kulturu i sport 9, JKSP ”Direkcija za izgradnju Svrljiga” raspolaže sa 5 radnika, JKSP ”Svrljig” ima upošljenih 48 lica, dok Centar za socijalni rad funksioniše sa 5 zaposlenih radnika, što na kraju predstavlja pristojan broj upošljenih radnika, zaključeno je na današnjem zasedanju.

Takođe, danas je usvojen i Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2016. godinu.

Odbornik DS-a Miloš Đorđević upitao je predstavnike vlasti zbog čega najveće svrljiške firme ”beže” iz Svrljiga, odnosno svoje firme pokreću u drugim okolnim opštinama, ali dodao da je i migracija mladih učestala. Sa tom konstatacijom složili su se i socijalisti, jer je Radovan Mitić za govornicom rekao da u Svrljigu ne vidi pomaka u porastu nataliteta. On je dodao da će u buduće transferi od države biti sve manji, a za 9 godina, koliko je USS na vlasti, nema nikakvog ekonomskog napretka.

Danas je usvojen i Predlog programa razvoja sporta u opštini Svrljig za period od 2016. do 2018. godine.

I ovoga puta demokrate su bile aktivne za govornicom, kao i šef socijalista.

Miloš Đorđević je rekao da će DS podržati ovaj Predlog jer je akcenat u Programu stavljen na decu predškolskog i školskog uzrasta.

Socijalisti su takođe podigli ruke kada je u pitanju Predlog programa razvoja sporta, uz navođenje da je ovaj predlog faktički izvučen iz programa Socijalističke partije Srbije.

uss odbornicka grupa
Odbornička grupa USS

Pomoćnik predsednice opštine Svrljig Marko Mladenović, govoreći o mladima i sportu na teritoriji opštine Svrljig, kaže da je u toku razmatranje Predloga zakona o sportu koji će u narednom periodu na adekvatan način ograničiti sportske organizacije i klubove kada je u pitanju raspodela sredstava iz budžeta, pa će svaki klub moći da dobije najviše 20% sredstava od ukupnog budžeta za sport.

U nastavku usvojen je Izveštaj o radu Centra za turizam, kulturu i sport i predlog Rešenja o davanju saglasnosti za Odluku o utvrđivanju obima i količine poslova na održavanju lokalnih i nekategorisanih puteva na teritoriji opštine Svrljig za 2016. godinu.

Odbornici su danas razrešili direktore Centra za socijalni rad Vesnu Nedeljković i JP ”Direkcije za izgradnju Svrljiga” Dobrivoja Stojanovića, pa ih ponovo imenovali, ali ovaj put na period od šest meseci, odnosno od danas su VD direktori ovih javnih ustanova, odnosno preduzeća.

Goran Jeremijić SNS
Goran Jeremijić SNS

I kod ovih tačaka demokrate su drmale za govornicom upitavši zbog čega se produžava neograničeno stanje VD direktora. Milan Videnović (DS) zapitao se da li je problem da se objavi Konkurs, pa da se na Konkursu za ta radna mesta jave stručnija lica.

Na ovu izjavu oglasio se i predsednik svrljiških naprednjaka, zamenik predsednika SO Svrljig, Goran Jeremijić. On ističe da nema nikakvih smetnji što su danas ponovo postavljeni VD direktori i da je sve u skladu sa propisima, uz obrazloženje da su veoma blizu lokalni izbori i da nije korektno da stara garnitura vlasti postavlja direktore koji će obavljati funkcije naredne četiri godine, jer će kako Jeremijić navodi nakon sadašnje koalicije, doći neka druga koalicija na vlasti, pa će lakše sprovesti Konkurs i postaviti nove direktore.

Odbroničkih pitanja je bilo veoma malo, a sednica je završena u rekordnom roku.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA