REALNOST
Broj pregleda

Reke i potoci kao kontejneri…

Reke i potoci u svrljiškom kraju trebali bi da budu ogledalo društva, primamljivi za turiste, lepi za okruženje, ali na žalost, realnost je sasvim drugačija.

reka

U potocima i rekama u Svrljigu možete pronaći sve, od ”igle do…”.

Naime, pre nekoliko dana u ”Dobroj reci” naša novinarska ekipa pronašla je nekoliko džaka sa pokvarenom zimnicom, nekoliko desetina razbijenih staklenih posuda, a malo naviše naišli su na uginulu svinju koja se raspadala u reci.

Samo dan posle u ”Pravačkoj reci”, koja dobrim delom protiče kroz ulicu Vase Albanca, koja je glavna veza sa turističkom destinacijom Babin zub, fotografisali su razne plastične flaše, grede, džakove, polomljene stvari i sve ono što mu nikako mesto nije u potoku ili reci koja treba biti žila kucavica zdrave okoline i čiste prirode.

beautiful creek in north carolina next to blue park ridgeway

Ovo će se dešavati sve dok nadležni ne preduzmu mere i kazne one koji bacaju đubre u reku, kažu stanovnici naselja Magovac koji su i ovoga puta bili složni povodom ovog problema.

U svakom civilizovanom okruženju za otpad postoje kontejneri, kante, mesta gde se odlaže nepotrebni materijal, a samo u Svrljigu za te namene pojedincima je najpristupačnija reka.

Da li će ovaj apel/vest uticati na svest pojedinih građana, a potom i na nadležne koji trebaju svakako sankcionisati one koji zagađuju okolinu, ostaje nam da vidimo.

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Jedan komentar

  • Čestitam ovoj online novini što se angažuje na aktuelizovanju ovakvih problema. Predlažem da se vaš angažman nastavi i kroz razgovore sa nadležnim u opštinskoj upravi gde bi mogli sagledati koliko se ovakvi primeri zagadjenja životne i radne sredine koriste da bi se osmislili programi za javne radove u 2016. godini. Kada se angažuju budžetska sredstava za uredjenje čistoće rečnih i potočnih korita i priobalja, biće tu i drugačijeg delovanja na životnu i radnu sredinu u Svrljigu. Ovom prilikom pozivam žitelje naselja Magovac da se angažuju u zaštiti svoje okoline kroz zahteve da se u 2016. godini javnim radovima urede sve zagadjene površine u njihovom naselju a kroz angažovanje sredstava lokalnog budžeta i NSZ – filijala u Nišu. Živeo Svrljig!!!.

Komentar

Your email address will not be published.