SVE PROVERE I KONTROLE
Broj pregleda
[post-views]

Revizorska provera ustanovila da opština Svrljig posluje domaćinski

Nakon izvršene revizorske kontrole opština Svrljig može se slobodno pohvaliti da posluje domaćinski – u korist građana Svrljiga.

Državna revizorska institucija izvršila je reviziju finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja opštine Svrljig za 2014. godinu, kao i indirektnih korisnika budžeta: JP Direkcije za izgradnju Svrljig, PU Poletarac Svrljig i Centra za turizam, kulturu i sport Svrljig.

opstina

Analizirajući objavljene izveštaje DRI u odnosu na ostale lokalne samouprave možemo istaći da je opština Svrljig sa najmanjim procentom utvrđenih nepravilnosti u Republici Srbiji, koji iznosi 5% u odnosu na obim budžeta, a zatim sledi opština Paraćin sa 6,3%, a od opština u okruženju Niška Banja sa 7%, Babušnica sa 9%, Aleksinac sa 20%, Žitorađa sa 36% i Merošina sa 37%.

Prema izveštaju DRI opština Svrljig je uskladila svoje poslovanje sa propisima i donela odgovarajuće odluke kojima se reguliše poslovanje, kao i potrebna strateška dokumenta.

Što se tiče istaknutih ključnih nepravilnosti i nepravilno stvorenih obaveza u iznosu od 27.650.000,00 dinara, uglavnom se radi o obavezama koje su preuzete na osnovu direktnih zakonskih propisa, a bez donošenja internih akata ili zbog primene instrukcija od strane Ministarstva finansija a koja nisu u saglasnosti sa mišljenjem DRI. Sredstva su utrošena u skladu sa Odlukom o budžetu opštine i ne radi se o klasičnom nenamenskom utrošku istih.

Revizija je dala mišljenje sa rezervom jer je uočila neke nepravilnosti, ali je naglašeno da je poslovanje usklađeno sa propisima koji ih uređuju.

Napominjemo da je od svih kontrolisanih subjekata pozitivno mišljenje revizije na poslovanje dobila jedino Narodna Banka Srbije i Srpska napredna stranka.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *