Search
Close this search box.
SKGO
Broj pregleda

Održano 29. zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti

Podeli sa prijateljima:

29. plenarno zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope održano je u periodu od 20. do 22. oktobra 2015. godine u Strazburu na temu „Odgovori lokalnih vlasti na aktuelne izazove ljudskih prava – migracija, diskriminacija, socijalno uključivanje”. Delegacija Republike Srbije u sastavu – Veće lokalnih vlasti – Jelena Trifunović, predsednica opštine Svrljig, Olivera Pešić, odbornica grada Leskovca, Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, Dragana Živanović, odbornica opštine Rača i Veće regiona- Zoran Antić, gradonačelnik Vranja, Zoran Jeličić, poslanik u Skupštini AP Vojvodine i Dušica Davidović, odbornica grada Niša, učestvovala je u radu Kongresa.

Delegation_29_session_CLRAE

Dan pred početak Plenarnog zasedanja održan je radni sastanak Delegacije sa šefom Stalne misije Srbije pri Savetu Evrope Zoranom Popovićem, posvećen pripremama za Plenarno zasedanje i daljoj saradnji sa Kongresom. Održani su i sastanci političkih grupa Kongresa, kao i sastanci Komiteta za upravu (učestvovao Zoran Jeličić) i Komiteta za tekuće poslove Kongresa, na kojem je Dušica Davidović predstavila aktivnosti kampanje Saveta Evrope na temu zaštite dece od seksualnog nasilja (kampanja „Jedan u Pet”).

Predsednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti u uvodnom izlaganju pozvao je sve članove da se uključe u borbu protiv terorizma, preduzmu aktivnosti u upravljanju izbegličkom krizom i doprinesu nacionalnim naporima da se integriše ova populacija. Generalni sekretar Saveta Evrope naglasio je da je izbeglička kriza šansa za promene, ukoliko se organizuju svi nivoi evropski, nacionalni i lokalni, te ukazao na principe Evropske konvencije o ljudskim pravima koja se primenjuje na sve građane i na potrebu suprotstavljanja ekstremističkim pokretima bilo koje opredeljenosti.

Najvažnija tema Plenuma bila je usvajanje Deklaracije o prijemu izbeglica u Evropi, koja predviđa da sve zemlje Evrope moraju podeliti odgovornost za smeštaj izbeglica na svojoj teritoriji u skladu sa poštovanjem  prava azila i ljudskog dostojanstva. Istaknuto je da Komitet ministara treba da radi zajedno sa Evropskom unijom na obezbeđenju da pitanje migracija i pravo na azil budu predmet zajedničkih EU politika, a takođe je naglašena potreba da se alociraju neophodna sredstva lokalnim i regionalnim vlastima. Ova deklaracija poziva lokalne i regionalne vlasti Saveta Evrope da uspostave “Evropsku mrežu gradova solidarnosti” kao odgovor na evropski apel upućen 3. oktobra od strane opština Strazbur, Katanija i Rovereto.

Pred samo zasedanje, Stalna konferencija gradova i opština uputila je Apel Predsedništva SKGO povodom izbegličke krize rukovodstvu Kongresa koji je bio podeljen svim nacionalnim delegacijama.

U toku plenarnog zasedanja verifikovani su mandati novih članova i usvojen raspored po komitetima Kongresa. U cilju obeležavanja kraja predsedavanja Bosne i Hercegovine Komitetom ministara, održana je izložba “Ukusi i svetla Hercegovine”, a Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova, predstavio je rezultate predsedavanja BiH u periodu maj-novembar 2015.godine.

Jedna od važnih tema bilo je usvajanje Smernica za prevenciju radikalizacije i izražavanje mržnje na lokalnom nivou, a pokrenuta je i inicijativa “Ka alijansi evropskih gradova i regiona protiv nasilnog ekstremizma”, koja predstavlja platformu za političku i tehničku razmenu ideja. Nekoliko tema je bilo posvećeno ulozi mladih u lokalnim zajednicama i jačanju aktivnog građanstva kroz razvoj partnerstva sa civilnim društvom.

Održani su i sastanci veća Kongresa. Veće lokalnih vlasti je izabralo dva potpredsednika i raspravljalo na teme lokalnih izbora u Albaniji i Moldaviji, lokalne demokratije u Luksemburgu i Crnoj Gori, kao i o novim formama lokalnog upravljanja.

Četiri grada nagrađena su u okviru 5. po redu dodele nagrade kampanje „Dosta!”, koja se dodeljuje lokalnim samouprava na svake dve godine za njihovu posvećenost inkluziji Roma. Prvo mesto je osvojio Gent (Belgija), 2. mesto Kragujevac (Srbija) i Region Emilija (Italija). Treće mesto je pripalo Madridu (Španija).

Kongres je usvojio i izveštaj o rastućem siromaštvu žena koji se odnosi na odgovornosti lokalnih i regionalnih vlasti, politiku Saveta Evrope u borbi protiv ove pojave i rezoluciju koja poziva nacionalne vlade da usvoje pristup upravljanja na više nivoa, podržava lokalnu i regionalnu akciju u ovoj oblasti i sistematski razmatra konsekvence za ljudska prava i posebno socijalna i ekonomska prava. Takođe su usvojeni i rezolucija i preporuka o pravima dece u vremenu krize.

Kongres je usvojio izveštaj i rezoluciju usmerene na povećanu upotrebu elektronskih medija u radu političkih predstavnika na lokalnom i regionalnom nivou koji pokazuju kako e-mediji mogu poboljšati političko učešće građana, naročito mladih  njihovu participaciju. Sve je bilo praćeno na Tviteru pod heštagom #youthsession.

Ovom prilikom održan je i prijem kod generalnog sekretara Saveta Evrope za članove Kongresa, a takođe je održana i izložba “30 godina Evropske povelje o lokalnoj samoupravi” u holu Saveta Evrope.

Info: SKGO

Jedan komentar

  1. Pozivam ove online novine da razgovaraju sa predsednicom opštine Svrljig na temu učešća nje kao članice delegacije iz Srbije, ali i njenog učinka tj. koliko je ostvarila ličnih kontakata sa inostranim predstavnicima ali i koliko je dogovorila dolazaka u Svrljig članova ove naše delegacije. Posebno bi bilo značajno čuti, od nje lično, kako se ona kao žena ali i kao političarka angažovala na rešavanju pitanja pozicije mladih i žena, kao podgrupa stanovništva kojima je izražena posebna tematska pažnja na ovom stručnom skupu u EU. Ima mnogo toga što bi ona trebalo da prenese javnosti, a ove online novine bi tim intervjuem dobile na kvalitetu informisanosti lokalne ali i šire javnosti. Sve ovo ima posebnu težinu u svetlu postignuća žena iz Svrljiga na tortijadi u Skopju, Makedonija. Živeo Svrljig!!!.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Veliki fudbalski praznik u Svrljigu: FK “Svrljig” dočekuje lidera, OFK “Brzi Brod” iz Niša

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano