Search
Close this search box.
BRAVO DOMAĆICE
Broj pregleda

Na manifestaciji u Skoplju najlepše torte stigle iz Svrljiga

Podeli sa prijateljima:

Svrljižanke Sanela Mihajlović, Tatjana Videnović, Dragana Despotović i Ljudmila Nikolova Petrović proteklog učestvovale su na 7. Internacionalnoj manifestaciji ”Interskopkejks 2015” u Skoplju i osvojile vredne nagrade.

Svrljižanke sa gradonačelnikom Skoplja
Gradonačelnik Skoplja sa Svrljižankama

Naime, tradicionalna i humanitarna manifestacija – takmičarskog karaktera u pravljenju torti i kolača održana je u glavnom gradu Makedonije 24.10.2015. godine, a domaćice iz Svrljiga osvojile su vredne nagrade, kao što su prvo mesto za izrađenu svečanu tortu koju je osvojila Tatjana Videnović i diplomu za najlepšu dečju tortu koju je napravila Sanela Mihajlović – a koja je proglašena za titulu ”Najdobra kompozicija”.

Priznanja Sanele Mihajlović

Takođe, u Makedoniji je održano i takmičenje u brzom ukrašavanju torti “Pod pritiskom” gde su takmičarke imale 10 minuta da bez alata ukrase tortu što bolje umeju. U tom takmičenju pobedu je odnela ponovo Svrljižanka Tatjana Videnović.
Na kraju takmičenja, sve torte prosleđene su deci oboleloj od cerebralne paralize.

2 Komentara

  1. Čestitam Svrljižankama na osvojenim mestima i nagradama!!!- potvrdile su po ko zna koji put da se na njih treba osloniti razvoj Svrljiga. Pošto je ustanovljena Tortijada ove godine, a kako su sada dobile prestižna mesta na internacionalnom takmičenju potrebno je da se predsednica opštine Jelena Trifunović maksimalno angažuje da im stvori okruženje koje će u sledećoj godini napraviti od druge Tortijade veliku medjunarodnu manifestaciju. Pošto se u torte ugradjuje dosta materijala koji ima mogućnost da se prikaže kao specifičnost sa geografskim poreklom, predlažem da se u najskorije vreme opštinska uprava i Centar za turizam, kulturu i sport stavi u funkciju promicije ovih žena, ali i svih drugih Svrljižanki koje iza sebe imaju uspeha na medjunarodnom nivou i tako privuku pažnju potencijalnih partnera u razvoju Tortijade, ali i drugih oblasti gde su žene sa teritorije svrljiške opštine postigle velike uspehe. Ovo otvara i pitanje da li se može kroz organizaciju žena u obliku socijalnog preduzetništva napraviti aktiviranje fabrike koja se bavila preradom lekovitog bilja u Svrljigu. Ukoliko se sve to poveže, a smatram da će i Marko Mladenović sa ZZ”Svrljižanka” pomoći promociji poljoprivrednih proizvoda koji ulaze u torte (a stvaraju se na ovoj teritoriji), mogu se očekivati mnoga nova radna mesta. Živeo Svrljig!!!

  2. Zašto ne pokrenu ortačku radnju, prave, pakuju i prodaju svoje torte po velikim marketima. Moglo bi tu dosta devojaka i žena da se zaposli.

    Od plaketa i pehara nema neke koristi.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano