Search
Close this search box.
SARADNJA SA ITALIJANIMA
Broj pregleda

Moguće investicije u oblasti plasteničke proizvodnje

Podeli sa prijateljima:

Proteklog meseca, na inicijativu narodnog poslanika Milije Miletića, delegacija opštine Svrljig na čelu sa pomoćnikom predsednice opštine Markom Mladenovićem i šefom Odseka za poljoprivredu i privredu Vladom Krstićem, boravila je u studijskoj poseti Italiji u trajanju od tri dana.

image-df8041a852b62671984b0a0af418d3be8e1a6a38b67b55635a2d17bac2b9e5be-V

Tema studijske posete bila je razgovor o investicijama u oblasti poljoprivrede, konkretno plasteničke proizvodnje.

Domaćini studijske posete bila je zadruga “Pontinatura“ i njen suvlasnik Ivan Barselo.

Inače, ovo privredno društvo u celoj Italiji ima oko 100 hektara pod plastenicima i vrlo je zainteresovano za ulaganje u oblasti organske plasteničke proizvodnje.

Na sastancima je dogovoreno da se najpre organizuje obuka u Italiji za dva poljoprivredna proizvođača iz Svrljiga u trajanju od dve godine, a naredni korak biće investicija u plastenike na teritoriji svrljiške opštine, na ukupnoj površini od 10 do 15 hektara. Svoju proizvodnju ova italijanska zadruga mahom izvozi na sever Evrope, što bi bila šansa za novi privredni rast opštine Svrljig u oblasti poljoprivrede.

image-f7531e320ab6a56d03fee47e3a25dd7415654296366490fc5e8c46560b7f9df7-V

Ovo je velika šansa za razvoj intenzivne poljoprivredne proizvodnje u našoj opštini, ali i za upošljavanje Svrljižana, jer ovaj vid poljoprivredne proizvodnje zahteva značajan broj radnika, naglasio je pomoćnik predsednice opštine Svrljig Marko Mladenović.

3 Komentara

  1. Dvojica na obuci je malo. Otvorite srednju poljoprivrednu školu u Svrljigu, ako već promovišete poljoprivredu kao budućnost opštine. Nastavite sa komasacijom i omogućite ljudima da dođu do kvalitetne zemlje.
    Da bi neko konkurisao jakim proizvođačima, potrebna je zemlja, potrebno je znanje i potrebna su sredstva za investiranje. Većini Svrljižana je problem sve to jer su porodice od rata naovamo živele od rada u preduzećima.
    Dakle, krećemo od nule a drugi su već uveliko u poslu.

  2. ja mislim da bi marko trebao da posalje i mitu svog mezimca ,svuda ga je slao samo jos u italiju da ga posalje da uzme jos koju dnevnicu.kad se bude organizovao vaterpolo turnir zapamtite mita mitic markov mezimac bice organizator prvog turnira u vaterpolu, naravno bice debelo placen za tako odgovoran posao.

  3. Poslovna saradnja sa Italijanima bi bila kontinuitet posle iskustva u projektu kojim je nastala ZZ “Svrljižanka”, što je za svaku pohvalu. Kada se govori o konkretnoj saradnji u transferu znanja za plasteničku proizvodnju onda tu sve snage treba okupiti i pored dva poljopriverdnika na obuci bilo bi dobro da se angažuje neko sa italijanske strane kao predavač većoj grupi mladjih poljopriverdnika na teritoriji opštine Svrljig. Taj dolazak italijanskog predavača bila bi prilika da se sa stručnim licem obidju zemljišni prostori koji odgovaraju uslovima organske proizvodnje. Ovo je posebno značajno jer je sada moguće sa aerodroma u Nišu poslovati sa Malmeom, u Švedskoj. To treba odmah imati kao cilj, kada je u pitanju plasman organske poljoprivredne proizvodnje. Pa sa jedne strane razvijajte partnerstvo sa Italijom u proizvodnji, a sa druge strane partnerstvo sa Švedjanima oko plasmana te proizvodnje. Mora mnogo da se zna da bi se tako radilo, ali zato i pozivam da Marko Mladenović koristi svoje znanje iz projektnog menadžmenta i čelništva Kancelarije za mlade, kako bi na svoje mlade sugradjane preneo značaj principa doživotnog učenja. Živeo Svrljig!!!

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano